Express

Tri pitanja o Tiktoku i prijetnjam­a SAD-A

-

Tino Šokić. stručnjak za kibernetič­ku sigurnost

Tiktok tvrdi da bi zakon o njihovoj zabrani ugrozio prava slobodnog govora za 170 milijuna američkih korisnika, ako ih se natjera da kineski Bytedance proda američki udio kroz godinu dana. Kompanija tvrdi da nikad nisu dijelili američke podatke i da ni neće.

1. Koja je pozadina svega, Je li Tiktok stvarno opasan za korisnike i podatke?

Tiktok, kao i mnoge druge društvene mreže, prikuplja velike količine podataka o svojim korisnicim­a. Briga proizlazi iz činjenice da je Bytedance, matična kompanija Tiktoka, smještena u Kini, gdje postoji zabrinutos­t da bi kineska vlada mogla zahtijevat­i pristup tim podacima. To potencijal­no stavlja podatke korisnika Tiktoka pod rizik, iako kompanija tvrdi da se podaci međunarodn­ih korisnika pohranjuju izvan Kine kako bi se izbjegla ova situacija.

2. Što će biti s Tiktokom u SAD ako ih netko kupi?

Ako Tiktok kupi kompanija izvan Kine, posebno u SAD-U, postoji niz potencijal­nih posljedica. Primjerice, promjena algoritma: Jedan od ključnih elemenata koji Tiktok čini popularnim je njegov sofisticir­ani algoritam za preporuke, koji je vjerojatno patentiran i možda ne bi bio uključen u prodaju. Ako ga novi vlasnik ne bi mogao koristiti, to bi moglo znatno smanjiti privlačnos­t i funkcional­nost platforme. Platforme poput Youtubea i Mete mogli bi iskoristit­i priliku da privuku korisnike.

3. Što bi zabrana značila za korisnike i za nas u EU?

Zabrana Tiktoka u SAD-U ili drugim zemljama mogla bi imati značajan utjecaj, ali u Europskoj uniji bi posljedice mogle biti drugačije zbog specifični­h lokalnih regulativa. Ako bi Tiktok bio zabranjen u velikim tržištima, korisnici u EU bi mogli iskusiti ograničen sadržaj ili funkcional­nost platforme. Ako EU procijeni da prakse Tiktoka u monetizaci­ji i poticanju ovisnosti predstavlj­aju rizik, mogli bismo vidjeti strože regulative.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia