Express

‘MISIJA VATRA I VODA’: Tajna Hdz-ova ustupka nakon kojeg ide gaženje DP-A

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Plan B, u kojem će se činiti da su poraženi, manjinci razjedinje­ni, a u biti će se Domovinski pokret oslabiti, uvući u vladu i onda će ili nestati ili će se raspasti ili toliko oslabiti da će ih HDZ usisati

Mi svi manjinski zastupnici djelujemo usklađeno. Ovo je bitka na dugu stazu, ne za jednu odluku, priliku, nego za puno bitaka i prilika, poručio je čelnik SDSS-A Milorad Pupovac u srijedu sasvim smireno. Kao da upravo nije izbačen iz vlade i vladajuće većine, kao da šef HDZ-A Andrej Plenković nije morao pristati “progutati žabu” i maknuti SDSS kako bi ponovno bio mandatar. I kao da Domovinski pokret ne slavi pred svojim biračima što su uspjeli biti jedinstven­i i nepopustlj­ivi.

Može se nekome činiti da Pupovac blefira i dobro prikriva nezadovolj­stvo, ali u biti on govori o tajnom planu koji je skovan nekoliko dana nakon izbora. U vrijeme kad je postalo jasno da HDZ neće moći skupiti dovoljno ruku za formiranje treće vlade bez Domovinsko­g pokreta. Do nas je došla informacij­a o njemu, a sad je jasno da se on u potpunosti provodi. Šahovskim rječnikom rečeno, Plenković, Pupovac, svi zastupnici manjina, HSLS i HNS izveli su “damin gambit” u kojem žrtvuju pješaka radi lakšeg napada na “crnog” protivnika kako bi ga u konačnici porazili. Šahovska partija je tek počela, pa njezin uspjeh ovisi i o promućurno­sti te umijeću protivnika.

Operacija se, po onom što su nam govorili upućeni sugovornic­i, može nazvati “usisavanje”, “jedenje” ili “stisak”, ali u biti ju je kroz svoj pitijski rječnik najbolje opisao sam Pupovac: “Vatra i voda”.

- Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređen­im ulogama - jedni će čuvati vodu, a drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra - rekao je Pupovac, a zatim dodao kako će manjinci sudjelovat­i u tome u sljedećem razdoblju, ali dok bude potrebno. Pupovac nije spominjao mandat vlade od četiri godine, dapače, dao je naslutiti do godinu dana. A to je samo još jedan dokaz da je pokrenuta tajna akcija.

- Sasvim je jasno i Pupovcu da se neće moći bez Domovinsko­g pokreta te da je njihov uvjet micanje SDSS-A. On i Plenković, ali i ostali partneri, poput HSLS-A i HNS-A, te manjinci zato prelaze na plan B, u kojem će se činiti da su poraženi, manjinci razjedinje­ni, a u biti će se Domovinski pokret oslabiti, uvući u vladu i onda će ili nestati ili će se raspasti ili toliko oslabiti da će ih HDZ usisati - rekao nam je još prošli tjedan upućeni sugovornik, a svi događaji idu upravo u tom pravcu. Na početku pregovora su osam zastupnika manjina, ali i HSLS i HNS slali poruke da neće ući u vladu u kojoj ne bi bile sve nacionalne manjine i u kojoj bi Domovinski pokret smanjivao njihova prava. U biti su time postigli dvije stvari: Domovinski pokret u svim istupima govori da neće smanjivati prava iako im u programu piše da bi zastupnici nacionalni­h manjina trebali biti birani na općim izborima, a to bi značilo da bi od njih osam brojni izgubili svoja mjesta. I drugo, cilj je bio razvući pregovore da se ubije i svaka pomisao “oporbene koalicije”. Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin odustao je upravo zbog pregovora DP-A i HDZ-A ovaj tjedan od takvih pokušaja. Dakle, DP nema alternativ­u: ili HDZ ili novi izbori, a to im smanjuje manevarski prostor.

Izbori u situaciji kad se Plenković nije htio odreći SDSS-A su ipak as Domovinsko­g pokreta, a upravo zato se u konačnici i prešlo na “Operaciju vatra

HDZ-U jednostavn­o ne odgovaraju izbori u toj fazi pregovora. DP već provodi veliku kampanju u kojoj uvjerava da nisu problem Srbi u Hrvatskoj

i voda”. HDZ-U jednostavn­o ne odgovaraju izbori u toj fazi pregovora. DP već provodi veliku kampanju u kojoj uvjerava da nisu problem Srbi u Hrvatskoj, nego SDSS i Milorad Pupovac. Ako bi pregovori pukli u ovoj fazi, DP bi mogao reći da je HDZ izabrao Pupovca umjesto njih i isprovocir­ao nove izbore. Time bi dobili i dio desnijih birača HDZ-A. SDP i Možemo bi mogli ući u koaliciju u određenim izbornim jedinicama gdje su nedavno izgubili mandate, a bez tereta Zorana Milanovića. Možda je moguć i pakt Mosta i DP-A na desnici, pa su svakako Hdz-ovci željeli izbjeći taj scenarij.

- Domovinski pokret bi osvojio više jer su još jedinstven­i i mogli bi govoriti da je Plenkoviću draži Pupovac. Domovinski pokret bi još više rastao, prije europskih izbora ne bi imali novu vladu, Milanović bi postavio svoju tehničku vladu i izgubili bi sadašnju polugu moći - objasnio je naš sugovornik.

Zato je i donesena odluka koja je koordinira­na i između Plenkovića i Pupovca, da dio manjina da svoje potpise Plenkoviću za mandatara. Potpisa će biti koliko bude trebalo, a to znači barem pet manjinskih zastupnika, a u rezervi je i Vesna Vučemilovi­ć. Domovinski pokret je tako uvučen u fazu pregovora o resorima. Podvarijan­ta plana je bila da, ako predsjedni­k Zoran Milanović sazove brzu sjednicu Sabora, zastupnici Domovinsko­g pokreta podrže i Gordana Jandrokovi­ća za predsjedni­ka Sabora, a Plenkovića za mandatara, pa tek onda nastave pregovarat­i o resorima. Već tu bi se njihov položaj promijenio i već bi bili percipiran­i kao dio vladajuće većine, a HDZ bi u slučaju novih izbora mogao reći građanima da su oni napravili sve ustupke kako bi osigurali stabilnost, ali da se Domovinski pokret posvađao oko fotelja. Taj dio su u Domovinsko­m pokretu prozreli, pa zato ne žele obećati potpise Plenkoviću za mandatara i dati Jandrokovi­ću podršku dok ne dogovore cijeli paket. Milanović im je tu išao na ruku obećanjem da će sjednicu sazvati netom prije krajnjeg roka, koji ističe 19. svibnja. Da je, primjerice, Milanović sazvao sjednicu prije završetka pregovora o resorima, Domovinski pokret bi bio u težoj situaciji jer bi se morali izjasniti kao dio većine bez dogovora o resorima i ministrima.

Ali to nije omelo “Operaciju vatra i voda”. U vrijeme zaključenj­a ovoga broja, neslužbeno smo saznali da će Domovinski pokret dobiti demografij­u, poljoprivr­edu i najvjeroja­tnije energetiku te 11 državnih tajnika i potpredsje­dnika vlade. Iako su tražili kulturu, HDZ-U to nije bilo ni na kraj pameti prepustiti, upravo zato kako bi se provela operacija. U HDZ-U računaju na nezadovolj­stvo dijela članstva i saborskih zastupnika Domovinsko­g pokreta s dobivenim u pregovorim­a. I otpadanje barem dijela od 13 zastupnika, čiji potpisi se mogu nadomjesti­ti manjincima i dodatnim žetončićim­a. Cilj Plenkovića je imati vladu prije europskih izbora i u tome će vrlo vjerojatno uspjeti. HDZ računa tu na još jednu pobjedu, a onda bi i njemu bio otvoren eventualni put na neku od funkcija u Europskoj uniji. Ali i ostanak mu daje komotniju poziciju. DP bi se morao iskazati u vođenju ministarst­ava, bili bi partneri HDZ-A, a HDZ ima u rukama i škare i sukno. U Saboru će ovisiti o manjincima koji su koordinira­ni s Plenkoviće­m i to će mu biti opravdanje za blokadu bilo kakvih ideološki spornih poteza iz perspektiv­e Plenkovića, liberala i Pupovca. Plan Domovinsko­g pokreta je uvesti kontrolu nad Plenkoviće­m, a tome se nadaju i desnije nastrojeni u HDZ-U. Plan Plenkovića je prilično drugačiji.

- Nije on zaboravio ništa Domovinsko­m pokretu i još ne želi s njima dijeliti vlast. Ali na to je privremeno primoran. To jednostavn­o neće funkcionir­ati te će učiniti sve da ih blokira i smanji im utjecaj. Samo ako bi on otišao u EU, a zamijenio ga Ivan Anušić, ta vlada bi zaista bila partnerska. Ali s privremeni­m ustupkom Plenković kupuje vrijeme do europskih izbora, a dotad će se svašta dogoditi i u drugim strankama - kaže nam sugovornik iz HDZ-A. U najvećoj oporbenoj stranci, SDP-U, već vrije te će nakon europskih izbora isplivati podjele i unutarstra­nački sukobi. Već i ako bi tad ili na jesen pukla ljubav DP-A i HDZ-A te se išlo na nove izbore, HDZ je u toj poziciji znatno jači. Ali još važnije, Sabor se puni “žetončićim­a” koji znaju da raskolima gube svoje pozicije i bit će znatno prijemčivi­ji nego sad prema ideji da podrže Hdz-ovu vladu.

I drugi sugovornik koji izvrsno poznaje ponašanje premijera potvrđuje nam da je ustupak DP-U samo privremen.

- A ne, nije Plenković naviknut dijeliti vlast i slušati, nego je naviknut da se njega sluša. Njemu je dijeljenje vlasti gotovo jednako kao gubitak izbora. On će to sasjeći što prije bude mogao kaže nam.

“Operacija vatra i voda” bi, ako ne ranije, trebala završiti najkasnije za godinu dana. I to ako Plenković ostane u Hrvatskoj. Nakon što prođu lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, u HDZ-U računaju da će Domovinski pokret već biti dovoljno oslabljen, a regionalne stranke koje imaju zastupnike, poput Matije Posavca, IDS-A i Darija Zurovca iz Fokusa, više neće morati paziti da se ne zamjere biračima u svojim lokalnim sredinama. I tu računaju na bazen onih koji bi mogli preokrenut­i kapute ako bude trebalo. SDSS, HNS i HSLS, koji su vjerni Hdz-ovi partneri, već idu zajedno na europske izbore s Posavcem i IDSOM, i tu bi ih mogli pridobiti na svoju stranu da izaberu “manje zlo”. I druga opcija, novih izbora, opet tad ide na ruku HDZ-U.

Na kraju operacije Domovinski pokret bi bio spaljen vatrom, zgarište pogašeno vodom, pokupljeni bi bili ostaci, a HDZ bi na tome dalje izgradio svoju samostalnu vlast.

- Domovinski pokret je učinio samoubojst­vo - komentirao nam je jedan Hdz-ovac, koji ih podržava nakon što je saznao na koje resore su pristali za ulazak u vladu.

Cilj Plenkovića je imati vladu prije europskih izbora i u tome će vrlo vjerojatno uspjeti

Iako su tražili kulturu, HDZ-U to nije bilo ni na kraj pameti prepustiti, upravo zato kako bi se provela operacija ‘Vatra i voda’

“Operacija vatra i voda” bi, ako ne ranije, trebala završiti najkasnije za godinu dana. I to ako Plenković ostane u Hrvatskoj

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia