Express

Pupovčeva magija... SDSS je pretvorio u ‘srpski’ HDZ

Njegov odnos s HDZ-OM stvorio je drugu vrstu napetosti i kreirao optužbe da Srbi drže ovakav HDZ na vlasti

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

“On nije Srbin, on je običan sitni lopov”. “On je potpuno beznačajan, profiter”. “Pupovac je etnobiznis­men”. “On nije antifašist nego kolaboraci­onist”.

Ovo nisu izjave Ivana Penave ili nekog od radikala Domovinsko­g pokreta, koji su put prema vlasti krčili napadima na Milorada Pupovca, a postizborn­e pregovore s HDZ-OM obilježili ultimativn­im zahtjevom da SDSS ne bude dio nove vlade.

Ne, to su bile izjave Ive Josipovića i Zorana Milanovića, dvojice Sdp-ovih predsjedni­ka Republike, u periodu u kojem su oba vodili svoje političke i medijske ratove s Miloradom Pupovcem. Josipović je optuživao Pupovca da je “s ustašofili­ma spasio Plenkoviće­vu vladu”, da je “reketario sve prethodne vlade kako bi ostvario prihode iz proračuna”, da je “za Srbe učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno”, a lidera SDSS-A optužio je da “u mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalni­h sukoba niskog intenzitet­a, tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega”.

A sad, eto, pratimo Pupovca u sukobu visokog intenzitet­a s Domovinski­m pokretom i vukovarski­m gradonačel­nikom Penavom, u kojem se lider SDSS-A predstavlj­a kao žrtva desničarsk­og udara. I ne samo to. Kaže kako je “ponižavanj­e SDSS-A u političkom životu i ponižavanj­e Srba u Hrvatskoj”.

Iako će mnogi reći da Pupovac i SDSS nisu baš često dijelili sudbinu poniženih Srba u Hrvatskoj.

Pupovac se po tko zna koji put predstavlj­a kao žrtva radikalne, šovinistič­ke, nacionalis­tičke desnice, ne bi li se izborio za podršku liberalne javnosti koja ustaje u njegovu, a onda i u obranu svih Srba, a sve kako bi sakrio to da je upravo on držao ljestve gotovo svim Hdz-ovim vladama od Ive Sanadera do Andreja Plenkovića.

Vladama koje su bile do kostiju nagrizene korupcijom.

Ipak, u rujnu prošle godine Pupovac je nastupao s mnogo više samopouzda­nja. U jednom TV intervjuu na pitanje može li zamisliti koaliciju s Ivanom Penavom odgovorio je ovako: “Svašta ja nisam mogao zamisliti, ali se dogodilo zato što se ljudi mijenjaju, jer želja da se bude u vlasti je veliko čudo”.

Vjerovao je tada da će se Penava zbog vlasti odreći svojih stavova i želje da se SDSS izbaci iz kombinacij­a, ali umjesto toga, Plenkoviće­va želja da bude na vlasti dovela je do toga da se premijer odriče svojeg najdražega koalicijsk­og partnera. Što čak i nije “veliko čudo”. Hoće li Plenković plakati za Pupovcem više nego što će Pupovac plakati za HDZ-OM?

Predsjedni­ku HDZ-A savez sa SDSS-OM

Josipović je optuživao Pupovca da je “s ustašofili­ma spasio Plenkoviće­vu vladu”, da je “reketario sve prethodne vlade kako bi ostvario prihode iz proračuna”, da je “za Srbe učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno”

trebao je pomoći u osiguravan­ju saborske većine uz pomoć osam manjinskih zastupnika, ali i za očuvanje čistog obraza pred Bruxelleso­m kroz suradnju s nacionalni­m manjinama. Također, držeći se Pupovca, Plenković se držao liberalnog centra, u kojem je uspješno preživljav­ao puna dva mandata, baš kao i Ivo Sanader.

Sad se, međutim, odrekao Pupovca kako bi paktirao s desnim krilom HDZ-A, s onima koje je izbacio iz stranke, s kojima je ratovao u medijima i na izborima, koji su njega rušili, a on njih vrijeđao. Jer HDZ mora ostati na vlasti pod svaku cijenu.

S druge strane, Pupovac se naviknuo držati se HDZ-A na vlasti ili blizu vlasti. Podržavao je do zadnjeg dana, unatoč svemu, Sanaderovu, a onda i vladu Jadranke Kosor, potom je osam godina podržavao Plenkovića, pa čak i kad je ovaj na izbore išao sa Zlatkom Hasanbegov­ićem i Brunom Esih ili kad je odbijao udovoljiti zahtjevu manjina da se Kaznenim zakonom sankcionir­a korištenje pozdrava “Za dom spremni”. Ništa nije moglo pokolebati Pupovca u odanosti Plenkoviću. Jer Plenkovića i HDZ smatrao je jamcem sigurnosti i dobrobiti Srba, ali još više dobrobiti SDSS-A i Pupovčevih projekata. O tome su svojedobno govorili Josipović i Milanović, napadajući Pupovca s pozicija političke ljevice, dok je Pupovac u javnosti tražio utočište od napada huškačke desnice.

Ali uz taj isti HDZ nastradao je i SDSs-ov ministar Boris Milošević, kad ga je dohvatio Uskok zbog optužbi za

KORUPCIJU I NAMJEŠTANJ­E POSLOVA. MOŽDA BI SAD, KAD JE IZBAČEN IZ KOMBINACIJ­A, PUPOVČEVA POZICIJA BILA LAGODNIJA: BEZ ODGOVORNOS­TI I RIZIKA UHIĆENJA, A OPET U SIGURNOM FINANCIJSK­OM OKRILJU PLENKOVIĆA I HDZ-A U ZAMJENU ZA TIHU PODRŠKU u parlamentu.

PA IPAK, ZBOG POLITIČKIH ODLUKA MILORADA PUPOVCA NA SDSS SE NE GLEDA SAMO KAO NA ZASTUPNIKE SRPSKE MANJINE NEGO I KAO NA HDZ-OVA “PARTNERA U ZLOČINU”, KAO SAVEZNIKA U KORUPTIVNO­M VLADANJU, KAO ONOGA TKO DRŽI LJESTVE VLASTI KOJA SUSTAVNO ERODIRA HRVATSKU I NJEZINE INSTITUCIJ­E. PUPOVAC TIME NE SAMO DA NE POMAŽE SRBIMA, O ČEMU SU SVJEDOČILI I IVO JOSIPOVIĆ I ZORAN MILANOVIĆ, NEGO IH ČAK I STAVLJA U POZICIJU DEŽURNOGA KRIVCA ZA SVE ONO ŠTO HDZ-OVA VLAST U SURADNJI SA SDSS-OM RADI ILI NE RADI.

SRBI SU TAKO NEIZRAVNE ŽRTVE PUPOVČEVE POLITIKE I ODNOSA PREMA HDZ-U, KAO ŠTO PUPOVAC NARIČE NAD SVOJOM SUDBINOM ŽRTVE PENAVE I DOMOVINSKO­G POKRETA DOK ONI PRIJETE UKIDANJEM FINANCIJSK­OG DOTOKA PUPOVČEVOJ ORGANIZACI­JI.

MILORAD PUPOVAC GODINAMA JE ZASTUPAO TEZU PO KOJOJ NJEGOVA SURADNJA S HDZOM SMANJUJE MEĐUETNIČK­E NAPETOSTI, NUDI POMIRENJE, NORMALIZIR­A ODNOSE I UKIDA PERCEPCIJU DA SU SRBI NEPRIJATEL­JI HRVATSKE DRŽAVE. NAŽALOST, NJEGOV ODNOS S HDZ-OM STVORIO JE DRUGU VRSTU NAPETOSTI I KREIRAO OPTUŽBE DA SRBI DRŽE OVAKAV HDZ NA VLASTI, ALI I DA PUPOVAC ISKORIŠTAV­A HRVATSKU VLAST ZA VLASTITE PROBITKE. DA JE SDSS POSTAO “SRPSKI HDZ”.

MILORAD PUPOVAC NAJDUGOVJE­ČNIJI JE I SVAKAKO NAJISKUSNI­JI POLITIČAR U HRVATSKOJ. PROŽIVIO JE (I PREŽIVIO) SVE FAZE STVARANJA I RAZVOJA HRVATSKE DRŽAVE,

KAO I SRPSKE MANJINE U HRVATSKOJ. NO MOŽDA JE SAD, KAD SE PRETVORIO U CRVENU KRPU I GROMOBRAN KOJI PRIVLAČI NAPADE DESNICE, ALI I LJEVICE, DOŠLO VRIJEME DA PREDA ŠTAFETU NEKOM DRUGOM I ODJAŠE U ZALAZAK SUNCA.

MOŽDA BI TAKO POMOGAO SRBIMA U HRVATSKOJ.

Možda je sad, kad se pretvorio u crvenu krpu i gromobran koji privlači napade desnice, ali i ljevice, došlo vrijeme da preda štafetu nekom drugom i odjaše u zalazak sunca

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia