Express

Tri pitanja za Levi’s 501 o Varteksu

-

Legendarne traperice o boljim danima

Nekad kultna tvrtka ovih prostora svedena je na otužnu priču suvremene hrvatske tekstilne industrije. Radnicima, uglavnom radnicama, kasne već dvije plaće, započeo je štrajk.

Svojevreme­no ste izveli revoluciju u Varteksu, u Varaždinu, u SRH i SFRJ. Kako?

Eh, pa ne samo tamo. U cijelom svijetu! Nosila me Merlinka, nosio me Obama, obožavao me Brad Pitt, ali i Steve Jobs. Sjećate se koliko je naših ljudi išlo u

Trst? Pet milijuna godišnje. A od tih pet milijuna pola je kupovalo traperice, najviše i najradije mene. A onda se netko pametan u Novome Marofu sjetio da bi me mogli početi proizvodit­i i u Varteksu. Kakav je to bum bio! Moja je etiketa bila iznad svake stražnjice koja je držala do sebe.

Išle ste kao lude? Kako su živjele radnice?

Ma tekao je rog obilja. Plaće su bile velike, proizvodnj­a golema. Milijun komada godišnje. Ali onda su firmu počeli čerupati, malo pomalo, znate već te tužne tranzicijs­ke priče. Vlasnicima nije plaćana naknada, slane su opomene, pa smo se opet povukle iz vaše tvornice. A radnice koje su me nekoć nosile, sad bi mogle nositi gaće na štapu. Čujem da u Varteksu mjesecima nema plaća. Je l’ istina da su neku blogericu doveli da u slobodno vrijeme vodi Varteks?

Zar je moguće da je to kraj?

Pa sve ste to već vidjeli - imali ste Orljavu, pa Kamensko, pa Nadu Dimić. Nekad smo zapošljava­li 10.000 radnica. Danas ni sedam stotina. Čujemo da se mnogi zanimaju za nekretnine Varteksa. Lakše je uzeti plac pa sagraditi stanove i preko noći dići milijune nego voditi tako zahtjevnu industriju. Od tekstila godišnje u Hrvatskoj plaće dobiva 10.000 žena. Gdje će one ako se ovo ugasi. Možda će opet živjeti od nas, samo ne u Marofu, nego u Mannheimu...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia