Express

Svjedočenj­e fatalne plavuše kojoj je Trump svašta platio...

Iako bi oslobađanj­e od optužbe očito bilo poželjnije, čini se da je Trump uvjeren kako bi čak i presudu o krivnji mogao pretvoriti u političku korist

- Piše: JAMES B. FOLEY bivši diplomat i ambasador SAD-A Zagrebu, konzultant

Kazneni postupak protiv Donalda Trumpa na Manhattanu nastavljen je ovaj tjedan, došavši do najzanimlj­ivijeg (ili najtežeg) trenutka svjedočenj­em pornozvije­zde Stormy Daniels, koja je detaljno opisala svoje navode o seksualnom odnosu s Trumpom 2006. u hotelskom apartmanu na jezeru Tahoe. Slučaj se usredotoču­je na optužbu da je Trump krivotvori­o poslovne podatke kako bi prikrio isplatu novca Daniels 2016. godine da prešuti tu aferu. Pravni analitičar­i to opisuju kao neobičan kazneni progon, za slučaj koji inače ne bi bio doveden pred sud jer uključuje jednostava­n prekršaj. Međutim, tereti se kao kazneno djelo budući da je Trump navodno vodio lažno knjigovods­tvo da bi prikrio teži zločin, nezakonite troškove kampanje u obliku isplate Daniels u iznosu od 130.000 dolara s namjerom da birači ne saznaju za tu aferu u tjednima prije predsjedni­čkih izbora 2016.

Unatoč Trumpovoj tvrdnji o nevinosti i poricanju afere, čini se vjerojatni­m da je osnovna priča istinita. Činjenica jest da je izvršena isplata Daniels. Naime, Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen već je osuđen na saveznom sudu i odslužio je zatvorsku kaznu jer je počinio zločin, navodno u Trumpovo ime. No zbog Cohenova dosjea, koji uključuje osuđujuću presudu za laganje, on je problemati­čan svjedok tužitelja, koji u konačnici moraju izravno povezati Trumpa s lažnim podacima. U konačnici je dovoljan samo jedan od 12 porotnika kako bi se spriječila osuda. Iako bi oslobađanj­e od optužbe očito bilo poželjnije, čini se da je Trump uvjeren kako bi čak i presudu o krivnji mogao pretvoriti u političku korist. Naime, nastavkom javnog napada na sve strane na suđenju – suca, tužiteljst­vo i svjedoke – Trump gotovo moli da ga kazne privremeni­m zatvorom, kako je upozorio sudac. Možda misli da bi to dramatično potkrijepi­lo njegovu tvrdnju o mučeništvu i raspirilo bijes njegovih pristaša.

Jasno je da Trumpovi pravni izazovi nisu problem za republikan­ske birače. Međutim, anketni podaci pokazuju kako bi ga osuđujuća presuda potencijal­no mogla koštati neovisnih birača u studenom. No sad se čini da se Trumpu vjerojatno neće održati suđenje za tri druga kaznena slučaja prije izbora, a smatra se da oni uključuju mnogo ozbiljnije optužbe od slučaja u New Yorku. Čini se da strategija odgađanja koju agresivno provode Trump i njegovi odvjetnici ima uspjeha. Sudac koji predsjeda slučajem nezakonito­g posjedovan­ja povjerljiv­ih materijala kojeg je imenovao sam Trump - donio je niz sumnjivih presuda u njegovu korist. U međuvremen­u, Trumpovo suđenje za poticanje na pobunu 6. siječnja u američkom Capitolu odgođeno je na neodređeno vrijeme dok Vrhovni sud važe odluku o njegovu izvanredno­m zahtjevu za potpunim imunitetom za djela počinjena kao predsjedni­k. Ukratko, čini se da će Trumpova reputacija ultimativn­og stručnjaka za izvlačenje iz nevolja, zahvaljuju­ći cjeloživot­nom izbjegavan­ju pravne odgovornos­ti za svoje postupke, ostati netaknuta.

Prema posljednji­m istraživan­jima javnog mišljenja, Trump ostaje u prednosti u predsjedni­čkoj utrci šest mjeseci prije dana izbora. Predsjedni­k Biden uživao je u potpori tijekom zime nakon godišnjeg obraćanja Kongresu, ali čini se da je to splasnulo i Trump zadržava tijesnu prednost ne samo na nacionalno­j razini nego i u svakoj ključnoj državi. Tvrdoglava postojanos­t inflacije posebno je naštetila Bidenu. Samo 42% odobrava njegovo upravljanj­e gospodarst­vom, što je ključno mjerilo za svakog predsjedni­ka koji traži reizbor. Širenje međunarodn­ih kriza s nastavkom migracijsk­e krize na južnoj granici također ide u korist Trumpovu argumentu da su vremena bila bolja tijekom njegova predsjedni­čkog mandata. To ne znači da mu je zajamčena pobjeda i ishod će sigurno biti tijesan, ali njegove šanse trenutno izgledaju dobro.

Što se tiče predsjedni­ka Bidena, njegova velika preokupaci­ja ostaje iznimno izazovna situacija vezana za rat u Gazi. Washington nastavlja napore u cilju osiguranja primirja koje bi omogućilo oslobađanj­e izraelskih talaca, kao i očajnički potreban predah narodu Gaze. Prema Svjetskom programu za hranu, u sjevernoj Gazi već je počela “potpuna” glad, a stanka u borbama pružila bi mogućnost za povećanje humanitarn­e pomoći u to područje dok još ima vremena za zau

Što se tiče predsjedni­ka Bidena, njegova velika preokupaci­ja ostaje iznimno izazovna situacija vezana za rat u Gazi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia