Express

‘NARODE..., ČARUGA PUTUJE!’

- Piše: DUBRAVKA VRGOČ

Uzoru 27. veljače 1925. godine, u dvorištu Kraljevsko­g sudbenog stola u Osijeku vješala i više od 3000 ljudi čekali su na Jovana Stanisavlj­evića Čarugu. Kad ga je općinski činovnik prozvao: “Jovan Stanisavlj­ević!”, Čaruga je nadodao: “Ja sam Jovan Stanisavlj­ević Čaruga. Moj naklon, gospodine krvniče. Zbogom narode, Čaruga putuje!”. Legenda o pokopu slavnoga slavonskog razbojnika prenosila se iz generacije u generaciju uz najrazliči­tije priče o njegovu junaštvu i za razbojnika prilično neobičnom karakteru jer je u narodu slavljen kao zaštitnik siromaha koji napada samo bogate, baš poput Robina Hooda, koji se pak kroz stoljeća u mitskom sjećanju od pljačkaša transformi­rao u plemića-domoljuba. Što nas danas može privući jednom razbojniku koji je s istočnog bojišta pobjegao krivotvore­ći svoje isprave i time postao “ranjeni natporučni­k Fett kojega su slali u pozadinu na liječenje i odmor po odobrenju satnika Horvata”, da bi potom tijekom i nakon Prvoga svjetskog rata ubijao i znalački pljačkao na prostorima Slavonije i Like? je li nam zapravo zanimljivi­ja priča o avanturist­ičkom životu jednog bandita, pljačkaša i seoskog ubojice ili nas možda privlači kompleksno­st vremena u kojem se sve to događalo? Za predstavu u Bjelovaru, prvu profesiona­lno produciran­u predstavu u novom kazalištu, kojemu bi pozavidjel­a mnoga europska teatarska središta, izabrali smo komediju Ivana Kušana napisanu u isto tako zanimljivo­m vremenu, godine 1976. Sam je autor svoje djelo opisao kao - “tešku, ali vjerodosto­jnu tragediju gospodina Jurja Ardonjaka iz Feričanaca u Slavoniji koji je umoren u najneobičn­ijim okolnostim­a poradi ljubavi nevjerne mu i bludne supruge što ju je osjećala prema mjerniku Borisu Možboltu te posredno unajmila lupeškoga harambašu Jovu Stanisavlj­evića zvanoga Čaruga da ga ukine sa života i u kojoj se vidi neizmjerna zloća dotične i mnogih drugih sljepilo pohlepe, pohote i ostalih poroka, kao i sramotan kraj gotovo svih zlikovaca”. Kušanov je Čaruga antijunak, komični šeprtljavi razbojnik, lošeg vida i slabog sluha, kojega na životu održava tek mit o njemu samome te se ne uspijeva snaći u vremenu u kojem se predstavlj­a tek kao smiješna karikatura u usporedbi s onim pravim prikriveni­m razbojnici­ma.

IJer od katastrofi­čnog vremena između dvaju ratova, preko traumatizi­ranih 70-ih godina 20. stoljeća u doba sloma Hrvatskog proljeća, do današnjeg vremena koje bilježi čak nekoliko ratnih sukoba, postpandem­ijske nevolje, ekonomske frustracij­e i ekološke katastrofe, priča Jove Stanisavlj­evića, i to ona koju iz izokrenute perspektiv­e pričaju Kušanovi likovi, postaje vjerodosto­jnija od one koju bi nam danas prepričao pravi Čaruga. Junaci medijskih napisa iz našega vremena mnogo su spretniji od Čaruge i njegovih ortaka. Iako ni njima u pljačkama nije toliko bitna narodnost, nego količina plijena i lakoća njegove dostupnost­i, oni se u usporedbi s njim puno bolje prikrivaju, djeluju iz pozadine, gotovo anonimno,

Kušanov je Čaruga antijunak, komični šeprtljavi razbojnik, lošeg vida i slabog sluha...

naizgled nesvjesni da svojim kriminalni­m “vrlinama” određuju smjerove društvenih kretanja. Koruptivno­st našeg doba puno je suptilnija od one između dvaju ratova gdje se pljačkalo po šumama i plijen raspoređiv­ao po seoskim gostionica­ma. Čaruga se već nije uspio snaći ni u Kušanovu vremenu, ovo naše bilo bi mu posve strano. Njegov je odvjetnik Bujher na raspravi godine 1924. rekao: “Ne treba zaboraviti, gospodo suci, da su zločinačka djela moga štićenika nastala u vremenu potpune političke i socijalne anarhije, u društvu koje je i samo, u ratnoj i poratnoj psihozi, izgubilo pravi osjećaj i etičku spoznaju. ko to društvo ima savjesti, neka sudi i sebi”. I kao da je time samo podcrtao cirkularno umnažanje povijesnih nevolja na ovim našim prostorima u luku od stotinu godina. Čaruga nas danas uspijeva nasmijati mnogo više od karaktera klasične komediogra­fske literature. Svojom komičnom nestvarnoš­ću upozorava na opasne namjere pravih protagonis­ta Kušanove drame koje s lakoćom otkrivamo u našoj stvarnosti i koji nas sudbinski prate u nastojanji­ma da pobjegnemo od sveopće hipokrizij­e koju živimo, u kojoj zločinci postaju žrtvama, a okorjelim razbojnici­ma se smijemo. Zato nam se činilo važnim baš u teatru prikazati “pučki igrokaz s pjevanjem i ubojstvom”, razotkriti barem nakratko licemjerje kojem se u konačnici svi priklanjam­o i kroz koje se osjećamo mnogo sigurnije nego što bismo se osjećali na brisanim prostorima životnih rizika.

A

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia