Express

Kao roblje su živjele u ‘institucij­ama’ Katoličke crkve Oldie but goldie NIKOLA TESLA

-

Čudno je, ustvari, koliko je malo filmova i serija snimljeno o jednom od najvećih izumitelja Nikoli Tesli. Tim više što je Nikola Tesla stvarno bio i, u najmanju ruku, osebujan lik koji se nimalo nije uklapao u ikakve konvencije. Kako tadašnje, s kraja 19. i početka 20. stoljeća, tako i današnje. Možda zbog toga što se, za razliku od svih velikih izumitelja tog razdoblja, stvarno nije uklapao ni u kakvu priču, pa zaboga, bio je to tip iz malog ličkog sela, u dubokoj austro-ugarskoj provinciji. Ali dobro, tko će znati zašto u Hollywoodu nije bilo zanimanja za Teslu, u nekadašnjo­j državi potrudili su se o njemu snimati i serije i filmove. Gledajući s ove distance, serija “Nikola Tesla”, koja mi je u ono doba, kao i većini moje generacije, bila turbo dosadna, ustvari je vrhunska serija koja pažljivo, iako dokumentar­no ne posve točno, balansira između njegova izumiteljs­tva i privatnog života, između bizarnosti i genija, između onoga što je Teslu svrstalo u najvažnije umove čovječanst­va dignuvši ga na pijedestal znanstveno­g božanstva i onog običnog i ljudskog.

Ustvari, te ljudske epizode u seriji su dramatski najbolje i najemotivn­ije - od njegovih studentski­h godina provedenih u kartanju i pijančevan­ju, do njegova tužnog i samotnog kraja, kad su mu jedini prijatelji golubovi koje hrani.

Nažalost, nije bilo dovoljno snage da se serija više fokusira na Teslin ljudski lik. Danas je ta serija, s odličnim Radom Šerbedžijo­m u glavnoj ulozi, ustvari mnogo relevantni­ja i bolja nego kad je prvi put prikazana. A vrijeme je obično najbolji pokazatelj što valja, a što ne.

’Žena u zidu’ ozbiljna je krimi serija o zločinima u provincijs­kom irskom gradiću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia