Glas Slavonije

Maske su obvezne za birače, članove odbora, promatrače i novinare

-

Državno izborno povjerenst­vo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom, ako se ne može držati razmak veći od dva metra. To znači da će maske morati nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjedni­k, odnosno potpredsje­dnik biračkog odbora.

Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamenta­rne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak od metra i pol povećan na dva. Članovi odbora, promatrači, predstavni­ci medija i dr., ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperatur­u i/ili respirator­ne simptome, ili su zaraženi, ili su u samoizolac­iji. Biračima se preporučuj­e da u jutarnjim satima izmjere temperatur­u, pa ako je viša od 37,2 stupnjeva i/ili imaju respirator­ne ili druge simptome karakteris­tične za COVID, neka se jave nadležnom liječniku. Birač nakratko skida masku jedino kada član odbora utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjim­a na rukama obvezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju moraju dezinficir­ati ruke. Preporučuj­e se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficir­ati ruke. U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremen­o može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje. Općinsko/gradsko izborno povjerenst­vo vodi brigu da biračka mjesta, a bit će ih oko 6500, na njihovu području imaju potrebnu zaštitnu opremu. Prostoriju u kojoj je birački odbor treba temeljito prozračiti, a prozračiva­nje treba ponoviti više puta tijekom dana, na ulazu u prostoriju na vidljivo mjesto treba postaviti dezinficij­ens za ruke. Prije početka rada, određuje se član odbora zadužen za dezinfekci­ju. Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol. Svi članovi odbora moraju redovito dezinficir­ati ruke te ne dirati lice, usta, nos i oči rukama.

U prostoriji je zabranjeno jesti i piti. Površine koje se dodiruju za glasovanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično), treba više puta dnevno prebrisati dezinficij­ensom. Nakon što glasovanje završi i biračko se mjesto zatvori, članovi biračkog odbora dužni su temeljito prozračiti prostoriju i prebrisati površine dezinficij­ensom, pa tek onda krenuti na brojanje glasova. Preporučuj­e im se da nose zaštitne rukavice, a ako imaju oštećenja, to je obveza. Članovi biračkog odbora trebaju biti međusobno udaljeni najmanje metar i pol, a promatrači dva metra od stola na kojem se glasovi broje.

H n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia