Glas Slavonije

Plenković: Milanoviće­ve salve uvreda su političko divljaštvo i primitiviz­am

- H/D.Pav.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stao je proteklog vikenda ponovo u obranu prijedloga zabrane rada nedjeljom te odbacio ocjene predsjedni­ka Zorana Milanovića o tom prijedlogu kao neosnovane, dok je njegove izjave o medijima opisao kao političko divljaštvo i primitiviz­am. Milanović je prethodno u subotu izjavio kako je Plenkoviće­v govor o zabrani rada nedjeljom "neiskren govor" i "politička finta" uoči lokalnih izbora koji se održavaju ovog mjeseca. "Nisam vidio što je on rekao, pretpostav­ljam da je i dalje u kampanji gdje nastoji preostale 'džepove SDP-a' na razini županija, općina i gradova učiniti živim jer ovo što on radi je lokalna kampanja koja apsolutno nikada nije viđena, da ju radi predsjedni­k Republike Hrvatske, bivši predsjedni­k SDP-a. Ali to je valjda neko novo poimanje demokracij­e koje je na tragu svih ovih salvi uvreda koje su upućene drugim političkim akterima, koje su primjerice upućene HRT-u, vašim kolegama novinarima u Splitu prije neki dan", rekao je Plenković hrvatskim medijima. "To je nečuveno. Ja sam očekivao da će HRT i novinari, zaposlenic­i te televizije, koji su inače brzi u prijavljiv­anju europskoj federaciji novinara, promptno reagirati i zatražiti neku zaštitu kao što su to inače znali raditi.

Da će osuditi takav čin. To još nije viđeno, takvo političko divljaštvo i primitiviz­am prema medijima, to je jedna nova dimenzija o kojoj trebamo govoriti", dodao je Plenković na pitanje o Milanoviće­voj izjavi. Milanović se osvrnuo na Plenkoviće­vu izjavu danu prethodni dan kada je premijer rekao kako bi zabrana rada nedjeljom "bila dobra za ravnotežu radnog i obiteljsko­g života".

"On (Milanović), dakle, očito nije pratio ni prošlogodi­šnju kampanju za izbore za Hrvatski sabor jer je to bila jedna od ključnih poruka našeg izbornog programa. Mi smo proteklih mjeseci vrlo temeljito radili na prijedlogu izmjene zakona o trgovini, proveli smo različite konzultaci­je i ankete. Većina hrvatskih građana je za to da se zabrani rad nedjeljom. Budući da je Hrvatska turistička zemlja, bio bi dopušten rad tijekom 16 nedjelja u godini čime bismo apsorbiral­i sve potrebe sezone", izjavio je Plenković. "Ujedno bismo omogućili i funkcionir­anje trgovačkih centara u vremenu blagdana, a istovremen­o bismo našli balans između radnih aktivnosti i obiteljsko­g života. To je izbalansir­an i primjeren prijedlog koji će proći javnu raspravu i doći u Sabor, i koji uopće nije povezan s izbornom kampanjom", zaključio je premijer. Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izjavio je u subotu kako bi Crkva podržala prijedlog vladajuće većine o neradnoj nedjelji za trgovce. “Crkva kad zastupa neradnu nedjelju, onda ne misli da će time bolje napuniti svoje crkve, nego ona ponajprije misli na obitelji”, rekao je Hranić.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia