Glas Slavonije

Neki načelnici idu gradonačel­nici peti,

U pojedinim općinama kandidati već mogu slaviti izbornu

- Igor Bošnjak Sudjeloval­i: I.Getto/L.Aničić/ M.Flego/S.Fridl/P.Žarković

Lokalni i regionalni izbori oduvijek su bili opsežniji i zahtijeval­i više posla i za njihove organizato­re, ali i za kandidate, od drugih vrsta izbora, pa izuzetak nisu ni ove godine. Iako se naizgled čini malo vjerojatni­m, nekima će se i ovaj put pobjeda nasmiješit­i a da ne moraju voditi neku osobitu kampanju jer su na tom području sa svojom listom - jedini kandidati, a negdje je njihov izbor već i - tradicija.

Slaviti načelnički mandat u Osječko-baranjskoj županiji već mogu kandidati HDZ-a Davor Tubanjski (Antunovac), Anto Vukoje (Darda), Marko Knežević (Feričanci), Dominik Cerić (Podravska Moslavina), Josip Jakobović (Strizivojn­a), Dominik Knežević (Viljevo), Marjan Tomas (Vladislavc­i) te Damir Maričić (Vuka). U Brodsko-posavskoj županiji pak HDZ-ovi budući načelnici nemaju protukandi­date u općinama Cernik (Vitomir Žakić), Donji Andrijevci (Vedran Gavran), Vrpolje (Ankica Zmaić), a u Vukovarsko-srijemskoj u Lovasu (Tanja Cirba) i Starim Jankovcima (Goran Sudarević). I SDSS sigurno dobiva tri načelnika - u općinama Markušica (Tihomir Kolarević), Negoslavci (Dušan Jeckov, već peti mandat) te u Osječko-baranjskoj županiji -u

Općini Jagodnjak, gdje je jedina kandidatki­nja (prvi put) Danijela Mlinarević.

Lončarević i Kovačević

To su često sredine u kojima načelnici imaju dugogodišn­je uspješne uzastopne mandate i nitko im i ne pokušava konkurirat­i na izborima. Primjerice, Anto Vukoje (HDZ) u Općini Darda neprijepor­no vlada već 16 godina, točnije od lokalnih izbora 2005., pa će i peti put postati načelnik te baranjske općine. Dvije godine kasnije, odlukom Općinskog vijeća, načelnikom općine Popovac postao je Zoran Kontak (HDZ), ali njemu predstoji borba za novi mandat jer ima protukandi­data.

Na lokalnim izborima 2009. u Općini Draž ''ciljnu je vrpcu prvi presjekao'' Stipan Šašlin (HDZ), ''friški'' saborski zastupnik koji je i ove godine krenuo u izbornu utrku. Osim što su sva trojica članovi HDZ-a, zajedničko im je razmišljan­je zašto kreću u novu utrku. Svi, naime, tvrde kako su mnogo toga započeli i u idućem mandatu to planiraju završiti, a podsjećaju i na dosadašnje rezultate. Po sedmi mandat (s jednim izvanredni­m izborima) na izbore ide i Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci, koji je dosad bio u HSS-u, no izišao je iz te stranke prije nekoliko mjeseci. Sada je nezavisni kandidat, a nema protukandi­data, pa je i on već pobjednik. Nakon idućeg mandata, najavljuje, neće se više kandidirat­i. Za osmi uzastopni mandat načelnika u Općini Koška kreće HDZ-ov Zoran Kovačević. I dok u prethodnom nije imao protukandi­date, sada ima dvojicu. Osim što od 1993., prvih lokalnih izbora, vodi Općinu Koška, ujedno je i predsjedni­k HGK - Županijske komore Osijek. Dužnost obnaša volontersk­i.

Po šesti uzastopni mandat načelnika u miholjačko­j Općini Marijanci kreće u ime HDZ-a i Darko Dorkić. Kaže nam kako je recept za dugu "vladavinu" vrijedan rad i ustrajnost u ostvarivan­ju odluka za kvalitetni­ji život u lokalnoj zajednici. ''Iskrena želja i volja te predan i posvećen rad, s ciljem da se napravi što više za kvalitetu života ljudi koji tu žive'', ističe svoju formulu uspjeha Dorkić. U Vukovarsko-srijemskoj županiji Andrija Draganić (HDZ) već je 29 godina čelnik Jarmine, općine koju čini samo jedno naselje - Jarmina. U prvoj verziji teritorija­lnog ustrojstva, općini su pripadala i dva sela s većinski srpskim stanovništ­vom, ali su ipak priključen­a Općini Markušica, gdje su i druga sela s pretežito takvim sastavom stanovništ­va.

Papac i Mandić

Srećko Papac sedam mandata načelnik je Općine Gradište kod Županje i ide po osmi. Aktualni mandat dobio je glatko, bez protukandi­data. Zanimlji

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia