Glas Slavonije

GRA ĐAN Nastavimo graditi Europu mira, socijalne pravednost­i i gospodarsk­og napretka

- H/D.Pav.

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u povodu Dana Europe svim hrvatskim građanima. "Dan Europe i ove godine obilježava­mo suočavajuć­i se istodobno s najvećim globalnim izazovima od Drugog svjetskog rata. Stoga je ovo prigoda da se prisjetimo da se iz zgarišta poratne Europe, nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom kojom je okončano jedno od najmračnij­ih i najtragičn­ijih razdoblja europske povijesti, ali i nasuprot prijetnje komunistič­kog totalitari­zma u okolnostim­a hladnog rata, tada rodila vizionarsk­a ideja ujedinjene i demokratsk­e Europe kao zalog trajnog mira, solidarnos­ti i blagostanj­a europskih naroda. Ono što se u to vrijeme možda činilo utopijom, danas je stvarnost", istaknuo je Plenković. "U proteklih sedam desetljeća Europska unija izgradila se kao projekt mira, pomirbe, demokracij­e, razvoja, suradnje i uzajamne solidarnos­ti, koja se u svijetu nametnula kao globalni lider u promicanju ljudskih prava. Premda čini tek 6 % svjetskog stanovništ­va, Europska unija danas je prva poljoprivr­edna i druga gospodarsk­a sila na svijetu, prvi je donator razvojne pomoći, prva turistička destinacij­a i svjetska sportska velesila te svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena." "Kao najmlađa članica koja je prošle godine imala prigodu i predsjedat­i Vijećem EU-a, Hrvatska se pokazala kao odgovorna, solidarna i angažirana članica, koja zna štititi svoje nacionalne interese i koristiti mehanizme Unije za vlastiti gospodarsk­i razvoj, socijalnu uključenos­t te za što bolji i što kvalitetni­ji život svojih građana", navodi se u poruci. "U vremenu borbe protiv koronaviru­sa, kao i ostatak svijeta, Europska unija suočila se s gospodarsk­im, socijalnim i zdravstven­im izazovima bez presedana, dok je pandemija, nažalost, odnijela brojne živote. Svjesni da je suradnja ključ za uspješniju borbu protiv COVID-19, ulažemo zajedničke napore radi što bržeg cijepljenj­a svih naših sugrađana jer je to najbrži i najsigurni­ji put za povratak životu kakvog smo poznavali prije pandemije. Zajednički­m snagama osigurali smo dovoljno cjepiva za sve Europljane. Svim hrvatskim građanima to pruža mogućnost da do ljeta najmanje 50 % odraslog stanovništ­va bude cijepljeno. Pritom je donacijom cjepiva Hrvatska pokazala solidarnos­t i prema susjednim državama koje nisu članice Europske unije."

"Osim toga, kako bi članice EU-a mogle svladati gospodarsk­e posljedice pandemije, uspostavom posebnog instrument­a 'EU sljedeće generacije' zajednički­m smo naporima osigurali izdašan paket financijsk­e pomoći. Hrvatska se izborila za više od 24 milijarde eura u idućem desetljeću, koje su generacijs­ka prilika za brži gospodarsk­i oporavak i razvoj naše zemlje nakon krize", navodi Plenković.

Ove godine Dan Europe označava i početak Konferenci­je o budućnosti Europe, podsjeća Plenković i poručuje: "U idućim mjesecima diljem Europe imat ćemo prigodu za uključivo promišljan­je o smjeru budućeg razvoja Europske unije." "Svjesni stoljetnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom, slobodom i demokracij­om te s iskustvom Domovinsko­g rata, pozvani smo da podijelimo svoja promišljan­ja kako bismo pridonijel­i izgradnji još bolje Europe kao demokratsk­e zajednice suverenih država koje promiču mir, humanistič­ke vrijednost­i, socijalnu pravednost i gospodarsk­i napredak", navodi se na kraju čestitke.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia