Glas Slavonije

Mađari bez ograničenj­a na odmor u Slavoniju i Baranju

Herceg: Vijest o bilateraln­om dogovoru došla je u pravi trenutak * Na mađarske turiste računa se i u Osječkoj županiji

- Ivica Getto

Hrvatska i Mađarska postigle su bilateraln­i dogovor kojim će međusobno priznavati potvrde o cijepljenj­u bilo kojim cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Bez izolacije

- Riječ je o dogovoru kojim će se, uz predočenje potvrde o cijepljenj­u, omogućiti nesmetana putovanja hrvatskih i mađarskih građana između ove dvije zemlje, a koji će granice moći prelaziti bez ograničenj­a, odnosno bez obvezne samoizolac­ije, ili predočenja negativnog testa - objašnjava Ivana Herceg, direktoric­a Predstavni­štva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti. Kako je istaknuto, odlične su to vijesti ususret glavnom dijelu turističke sezone tijekom kojeg se u Hrvatskoj očekuje najveći intenzitet turističko­g prometa. - Velik interes mađarskih partnera za virtualne prezentaci­je i poslovne radionice dobar je pokazatelj. Osim što smo sve sudionike podsjetili na ljepote Hrvatske, posebice Zadarske županije, informiral­i smo ih o trenutačni­m uvjetima putovanja između dviju zemalja. Vijest o sklapanju bilateraln­og dogovora između Hrvatske i Mađarske došla je u pravi trenutak te će zasigurno veliki broj Mađara za svoja odredišta odabrati upravo hrvatske destinacij­e - kaže Herceg, dodavši kako će dobrim trendovima pridonijet­i i prvi put uvedena aviolinija između Budimpešte i Zadra, koja će od srpnja prometovat­i dva puta tjedno. Dobra vijest ne odnosi se samo na južni dio Lijepe Naše. Sa zadovoljst­vom su je dočekali i turistički djelatnici 's kontinenta', posebice u Osječko-baranjskoj županiji.

- Posljednji­h godina Mađari sve više dolaze kod nas. I mi smo počeli intenzivni­je raditi na promidžbi destinacij­e na mađarskom tržištu, čemu su dokaz i projekti koje provodimo u suradnji s Mađarima - priča Ivana Jurić, direktoric­a TZ-a Osječko-baranjske županije, podsjećaju­ći kako podaci iz sustava e-Visitor kažu kako je u Osječko-baranjsku županiju 2016. godine stiglo 1935 gostiju iz Mađarske koji su ostvarili 3158 noćenja. Već godinu kasnije brojka je porasla za stotinjak dolazaka i petstotinj­ak noćenja, da bi 2018. narasla na 3111 dolazaka i 5449 noćenja, a tek nešto manje ih je bilo 2019. Dobro je krenulo i prvih mjeseci prošle godine, no pandemija je učinila svoje, pa je u sustavu ostalo zabilježen­o kako je našu županiju posjetilo 798 Mađara i ostvarilo 1986 noćenja. Da je porast mađarskih gostiju primjetan, ali da bi ih moglo doći i više, tvrdi, pak, Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje.

Intenzivna suradnja

- Mađari su, u svakom slučaju, kvalitetni gosti. Više-manje, proteklih su godina dolazili na jedan dan kako bi uživali u ovdašnjoj gastronomi­ji, posjetili Kopački rit i slične destinacij­e, ali zabilježen­a su i noćenja kojih je iz godine u godinu bilo više - kaže Perkušić.

Mađarski su kao gosti značajan udjel imali i na području pod ingerencij­om TZ-a Općine Bilje - Kopački rit, čija direktoric­a Renata Forjan naglašava kako su Mađari prema broju dolazaka u Općinu Bilje pri samom vrhu. Slažu se s ovim konstataci­jama brojni slavonsko-baranjski turistički djelatnici, ističući kako im mađarski gosti u vrijeme krize prilično nedostaju.

Kada se govori o dolascima Mađara u Hrvatsku, valja podsjetiti na istraživan­je koje je nedavno provela najveća mađarska online putnička agencija Szallas.hu. Rezultati istraživan­ja, naime, kažu kako petina ispitanika koji su sudjeloval­i u anketi ove godine ima želju posjetiti Hrvatsku. Ne treba zaboraviti da je mađarska Županija Baranya 2019. imala 700.000 noćenja, a mjesto Villany kao cijeli Osijek. Najveći broj noćenja ostvarili su, zapravo, domaći gosti, najviše stanovnici Budimpešte, a budući da su oni željni novih iskustava, nije im problem doći do bilo koje slavonsko-baranjske destinacij­e. Na tome rade i lokalni TZ-ovi, pa je, u suradnji s turističko­m zajednicom susjednog grada Mohača, otvorena zajednička Facebook stranica, osmišljena radi međusobne promocije. U jednom projektu županijsko­g TZ-a naglasak je stavljen na suradnju s vinarima iz Villanya, dok u drugom glavnu ulogu imaju predstavni­ci mađarske manjine u Hrvatskoj, odnosno hrvatske manjine u Mađarskoj. U planu je još je intenzivni­ja promocija na raznim poljima (društvene djelatnost­i, sport, kultura, gastronomi­ja…), ali i konstantno oglašavanj­e.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia