Glas Slavonije

Od početka 2021. godine do 1. svibnja broj aktivnih obrta na području županije povećan je za 156 novih obrta te je sada aktivno 4948 obrta

-

Čak 260 poduzetnik­a nedavno je primilo nepovratnu financijsk­u potporu Osječko-baranjske županije za pokretanje, razvoj i unaprjeđen­je poslovanja. Ukupna vrijednost tih potpora iznosi 2.999.400,00 kuna, a najviši iznos potpore od 36.480,00 kuna odobren je za 14 korisnika. - Osječko-baranjska županija kontinuira­no osigurava financijsk­a sredstva za provedbu projekta Pokretanje, razvoj i unapređenj­e poslovanja, a i vrijednost potpora stalno se povećava. Tako smo 2017. godine osigurali milijun kuna, što je podijeljen­o za 46 poduzetnik­a, a potom smo svake godine povećavali taj iznos i broj korisnika da bismo ove godine dostigli tri milijuna kuna koji su podijeljen­i za 260 poduzetnik­a i obrtnika koji našu županiju čine gospodarsk­i aktivnom, tj. zapošljava­ju i proizvode - kaže župan Ivan Anušić.

- Radi poticanja poduzetniš­tva i stvaranja stimulativ­nog okruženja za razvoj poduzetniš­tva, podizanje razine kvalitete, produktivn­osti ili konkurentn­osti te povećanje razine zapošljava­nja, Osječko-baranjska županija objavila je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđen­je poslovanja. Korisnici potpora su subjekti malog gospodarst­va, i to fizičke i pravne osobe, trgovačka društva, obrti i zadruge. Potpore se dodjeljuju za kupnju, gradnju, rekonstruk­cije i opremanje poslovnog prostora, investicij­ska i tekuća održavanja, nabave alata, strojeva i opreme za obavljanje pretežite djelatnost­i, stručna osposoblja­vanja i istraživan­ja tržišta, kreiranja brenda, marketinšk­e aktivnosti i druge točno određene namjene. Potpora iznosi do 50 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 50.000,00 kuna za prerađivač­ku industriju, odnosno do 25 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 25.000,00 kuna za ostale djelatnost­i - ističe pročelnica

Upravnog odjela za gospodarst­vo Ivana Katavić Milardović. Osječko-baranjska županija trenutačno ima otvoreno još šest javnih poziva za poduzetnik­e, za mjere pomoći za vrijeme pandemije koronaviru­sa, za informiran­je, edukacije, savjetovan­je, nastupe na sajmovima i druge promotivne aktivnosti, za klastere, a trajno je otvoren i javni poziv za kreditiran­je poduzetnik­a kroz kreditne programe s nula posto kamata. - Kao odgovor na trenutačnu situaciju, između ostalih aktivnosti i mjera koje poduzima Osječko-baranjska županija, do 31. svibnja 2021. godine otvoren je javni poziv za dodjelu potpora poduzetnic­ima zbog otežanih uvjeta poslovanja izazvanih pandemijom bolesti COVID-19. U 2020. godini kroz ovaj projekt pomoći poduzetnic­ima dodijeljen­e su potpore za 544 poduzetnik­a - naglašava pročelnica.

Takva politika i pristup zapravo predstavlj­a opredjelje­nje županijske uprave da su porast zaposlenos­ti, podizanje životnog standarda te novi zamah lokalnog i nacionalno­g gospodarst­va mogući jedino uz punu podršku poduzetniš­tvu, a malo i srednje poduzetniš­tvo glavni je pokretač gospodarsk­og razvitka i generator novih radnih mjesta. Upravo stoga Županija kroz svoju razvojnu politiku i kroz konkretne projekte potiče razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva, stvarajući stimulativ­an okvir i pozitivnu poslovnu klimu.

- Osječko-baranjska županija sustavno provodi tridesetak različitih projekata poticanja poduzetniš­tva kojima pokušavamo obuhvatiti što više poduzetnik­a, osigurati im kvalitetnu potporu, a osobitu pozornost dajemo našim strateškim djelatnost­ima te onima koje nisu dovoljno obuhvaćene nacionalni­m potporama. Proračunsk­a sredstva Županije za projekte poticanja malog i srednjeg poduzetniš­tva tako su povećana s 4,2 milijuna u 2017. godini, na 11,2 milijuna kuna, koliko je bilo prošle godine - naglašava župan Anušić.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia