Glas Slavonije

Odbjegli vozač ipak uhićen

Još se traga za jednim krijumčare­m koji je pobjegao u šumu kod Normanaca

- Sandra Lacić

Policija je uhitila jednog od dvojice krijumčara ljudi koji su u subotu bježali policiji u dvije slavonske županije. Potjera je počela kod Markušice, a nastavila se u Antunovcu te u konačnici između Normanaca i Koške, gdje su šverceri ostavili kombi pun migranata. Policija je nakon višesatne potrage pronašla i uhitila 19-godišnjeg vozača, državljani­na Nizozemske. On je priveden u Policijsku postaju Našice na daljnju obradu. Za suvozačem se i dalje traga.

Podsjetimo, bijeg krijumčara ljudi, kao na filmskom platnu, počeo je u subotu nešto prije 5.30 sati, kada su policajci Mobilne jedinice za nadzor državne granice kod Markušice u Vukovarsko-srijemskoj županiji vidjeli bijeli kombi stranih registraci­ja, za koji su posumnjali da prevozi ilegalne migrante. Akciji su se priključil­i policajci Policijske uprave osječko-baranjske koji su u Antunovcu pokušali zaustaviti kombi, no vozač je bez zaustavlja­nja kombijem udario u policijsko vozilo i i nastavio bijeg.

U potjeri je sudjeloval­o sedam policijski­h vozila, a kombi je u konačnici zaustavlje­n između Normanaca i Koške, u 5.50 sati. U kombiju je zatečeno deset muškaraca i jedan lakše ozlijeđeni dječak kojemu je liječnička pomoć pružena na mjestu događaja.

Vozač i suvozač pobjegli su u šumu uz cestu, a policajci su odmah krenuli u potragu za njima, dok su svi ilegalni migranti prevezeni u Policijsku postaju Našice. Potraga policije polovično je urodila plodom, jer su uspjeli uhititi 19-godišnjeg vozača.

Kako neslužbeno doznajemo, jurnjava nakon probijanja policijske blokade kod Antunovca, nastavila se južnom osječkom obilaznico­m, a potom i cestom preko Bizovca, koja je inače zbog radova trenutačno zatvorena za sav promet. Mladi švercer poprilično je jurio, jer je dionicu od 50-a kilometara, od Markušice do Koške, prešao za samo 20 minuta. Krijumčare­nje migranata u Slavoniji je konstanta proteklih dana, a većinom se, uz kombije, koriste kamioni. Tako je prošloga ponedjeljk­a 29-godišnji državljani­n Srbije, na izlazu iz Tovarnika, na ugibalištu uz cestu prema Vinkovcima, za obećanih 300 eura po osobi, u kamion primio državljane Somalije, Turske i Sirije. Migranti su u Hrvatsku ušli mimo granične kontrole, a 29-godišnjak ih je prevozio u limenom prostoru podvozja priključno­g vozila koje je bilo priključen­o za kamion, a koji se nalazi između kotača. Limeni prostor bio je bez prozora, ventilacij­e, bez sjedala i sigurnosni­h pojaseva, zbog čega su migranti bili izloženi nehumanim uvjetima. Policija je 29-godišnjaka zaustavila u Ilači. Tamo je u skučenom limenom prostoru pronašla natiskane migrante.

Sudac istrage Županijsko­g suda u Vukovaru prihvatio je prijedlog državnog odvjetništ­va i 29-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega. Istraga se nastavlja.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia