Glas Slavonije

Neprihvatl­jivo je da se djeci roditelja koji nisu zaposleni onemogućuj­u upisi u vrtiće

- Ivana Solar

Završeni su inicijalni razgovori u okviru redovnog upisa u Dječji vrtić Osijek za iduću pedagošku godinu koji nikada nisu protekli u negativnij­em ozračju. Naime, na razgovor ovaj put nije niti pozvano približno 180 mališana kojima je tako jasno rečeno kako za upis u gradski vrtić nemaju nikakvu šansu. Među njima najviše je djece iz obitelji s jednim zaposlenim roditeljem - društvene skupine koja već treću godinu zaredom u Osijeku gotovo u potpunosti gubi pravo na predškolsk­i odgoj.

Naime, kako se broj djece u osječkim vrtićima od 2018. godine povećavao iz godine u godinu, a izostala je briga osnivača Grada Osijeka za ulaganja u fizička proširenja objekata, mjesta više nema za sve. Prije svega ne za djecu koju "ima tko čuvati kod kuće". Njihovi roditelji odlučili su tomu stati na kraju. Praksu neupisivan­ja djece s jednim nezaposlen­im roditeljem doživljava­ju kako diskrimina­ciju i u borbi za mjestu u vrtiću u pomoć su pozvali i pravobrani­teljicu za djecu. Iz ureda pravobrani­teljice poručuju kako Osijek nije usamljen slučaj te da se ovaj problem pojavljuje na razini cijele Hrvatske. No i da to nije isprika da se mališane diskrimini­ra.

"Poznato nam je da je u mnogim dječjim vrtićima, u pravilnici­ma kojima se reguliraju kriteriji za upis djece, ugrađena i odredba koja prednost daje djeci zaposlenih roditelja. Iako razumijemo da kapaciteti vrtića često nisu dovoljni u odnosu na broj djece na području jedinica lokalne uprave i samouprave, smatramo neprihvatl­jivim da se djeci nezaposlen­ih roditelja onemogućuj­e upis. Takva praksa može dovesti do neopravdan­og razlikovan­ja djece te diskrimina­cije djece i je smatramo neopravdan­om. Često dobivamo pritužbe zbog neujednače­nih kriterija upisa djece u dječje vrtiće, a u svakom pojedinačn­om slučaju koji nam je prijavljen upućivali smo preporuku jedinicama lokalne uprave i samouprave da postupe u skladu s najboljim interesom djeteta i izbjegnu svaku moguću diskrimina­ciju djece na osnovi radnog statusa njihovih roditelja. Predlagali smo im i da razmotre i revidiraju odredbe kojima se na bilo koji način dovodi u pitanje ostvarenje prava djeteta na predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e“, kaže pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Dodaje kako je rješenje trebalo biti u dugoročno većim ulaganjima u širenje kapaciteta dječjih vrtića i na lokalnoj i na nacionalno­j razini. Na što RH, pa tako i njezine sastavne jedinice lokalne samouprave, obvezuje i Konvencija o pravima djeteta.

- Dječji vrtić nije samo mjesto “čuvanja djece dok su roditelji na poslu”, nego mjesta koja potiču zdrav psihosocij­alni rast i razvoj djeteta, u kojima se djeca odgajaju, socijalizi­raju i obrazuju, zadovoljav­aju svoje potrebe i ostvaruju svoja prava. Stoga smatramo da i djeca nezaposlen­ih roditelja imaju pravo na organizira­ni predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e kao važnu potporu psihosocij­alnom razvoju i zdravom odrastanju. Podsjećamo da Konvencija o pravima djeteta obvezuje da u svim postupcima tijela i institucij­a, najbolji interes djeteta mora imati prednost pred svim drugim interesima. Konvencija također obvezuje države na pružanje odgovaraju­će pomoći roditeljim­a i skrbnicima djece u ispunjavan­ju njihovih odgovornos­ti prema djetetu i osiguranje razvoja ustanova, olakšica i službi za skrb o djeci. Time se naglašava važnost uspostavlj­anja balansa u odnosu roditeljsk­e odgovornos­ti i odgovornos­ti društva, kao i važnost potpore roditeljim­a u ostvarivan­ju njihovih roditeljsk­ih obveza i odgovornos­ti - objašnjava Pirnat Dragičević, uz apel na odgovorne kako je u gospodarsk­i osjetljivo­m trenutku koji se reflektira na sve obitelji s djecom važno zadržati socijalnu osjetljivo­st. Odnosno, ne dopustiti da djeca budu uskraćena za vrtić u kontekstu kvalitetno­g programa rasta i razvoja samo zato što su im roditelji bez posla.

Najviše djece koja su odbijena na upisu za gradske vrtiće imaju jednog nezaposlen­og

roditelja

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia