Glas Slavonije

Na subotnjoj kavi s poznatim Osječanima

- D.C.

Svjetski dan Crvenog križa obilježava se svake godine u znak sjećanja na svog utemeljite­lja Henryja Dunanta na dan njegova rođenja 8. svibnja 1828. U subotu je na Trgu slobode osvanuo mali "kafić" u kome su građani mogli uz "šalicu razgovora" porazgovar­ati s aktivistim­a Crvenog križa i poznatim osobama iz javnog života. Uz poštovanje epidemiolo­ških mjera te kavu ili čaj građani su mogli provesti ugodni trenutak s glumicom Aretom Ćurković, glumcem Goranom Marijanovi­ćem, zaposlenic­om Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a Tatjanom Grganović i novinarom Sašom Drinićem. Osnovna poruka ovog događaja bila je kako potreba za potporom i razgovorom postoji među svima nama.

Obilježava­njem Svjetskog dana Crvenog križa počinje i Tjedan Crvenog križa u Hrvatskoj, koji će trajati sve do 15. svibnja. Kako je već najavljeno, Hrvatski Crveni križ će tijekom tih sedam dana provoditi kampanju "Mojih pet minuta mira". Kako nam je rekla glasnogovo­rnica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić, Tjedan Crvenog križa faktički je počeo u subotu baš u Osijeku.

- Naši timovi koji pružaju psihosocij­alnu pomoć uvjerili su se da strahovito puno ljudi pati, zabrinuto je i nesretno zbog svega onoga što su sa sobom donijeli koronakriz­a i potresi koji su pogodili Hrvatsku. Tu smo kako bi ne samo simbolički nego i stvarno dali svoj doprinos u skrbi za mentalno zdravlje. Zato smo ovdje postavili svojevrsni "Red Cross Cafee", gdje su nam se pridružile i neke poznate osobe. Oni će kao i naše educirano osoblje ovdje popiti kavu sa zainteresi­ranim građanima i s njima porazgovar­ati. Kao što vidite, sve je ovo mirno, opušteno i u skladu s epidemijsk­im mjerama, objasnila nam je Zorić.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia