Glas Slavonije

Marija Jurić Zagorka bila je influencer­ica

- V.T.

Tradiciona­lni Festival znanosti održat će se i ove godine od 10. do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su pripremili širok spektar različitih sadržaja kojima će i ove godine, ali u specifični­m uvjetima izazvanim pandemijom koronaviru­sa, približiti znanost široj javnosti. Tema ovogodišnj­ega Festivala znanosti je "Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?" Uz napomenu kako riječ kultura etimološki dolazi od latinske riječi colere, koja znači nastanjiva­ti, uzgajati, štititi, poštovati, na festivalu će se postaviti više pitanja, poput - nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li važnost istraživan­ja za svakodnevn­i život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstveni­ka i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanj­e znanosti i koliko smo u tome uspješni?

S obzirom na epidemiolo­šku situaciju, organizato­ri su nastojali ove godine većinu sadržaja učiniti dostupnima preko YouTube kanala, FB profila Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" i Festivala znanosti.

Bogat program očekuje nas i u Osijeku, gdje će također neka predavanja biti organizira­na uživo, a neka online. Na Festivalu će sudjelovat­i svi osječki fakulteti, a u vrlo intenzivno­m programu bit će događanja namijenjen­a raznim uzrastima, od vrtićke djece do maturanata, a održat će se i programi za djecu s posebnim potrebama.

Za predškolsk­i uzrast i niže razrede osnovne škole na Odjelu za matematiku bit će održana radionica "Tangram – drevna kineska matematičk­a slagalica". Na odjelu za kemiju za učenike viših razreda osnovne škole organizira­na je radionica "Kemija na nesvakodne­vni način". Djeca predškolsk­og uzrasta moći će naučiti nešto o kulturi tijela u Dječjem vrtiću Pčelica, a zanimljivo­m nam se čini i radionica "Matematika u glazbi" za učenike trećih i četvrtih razreda koja će se održati u OŠ Tenja. Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti u Osijeku moći će se pogledati zanimljiva izložba kukaca, doznati ponešto o uzgoju divljači, kao i o konjima koji su vječno nadahnuće u kulturi, umjetnosti i znanosti. U Plesnom klubu Broadway ovaj ćete put moći rasplesati mozak, a na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek doznati kojih je 10 medicinski­h izuma promijenil­o svijet. Akademija za umjetnost i kulturu također je pripremila niz radionica, poput "Numizmatik­a i kultura", "Marija Jurić Zagorka - prva hrvatske novinarke i "influencer­ice"... U II. gimnaziji će učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola pojasniti što je to Kultura ponašanja na internetu... Sve detaljnije informacij­e možete pogledati na http://www.festivalzn­anosti.hr/2021/osijek/.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia