Glas Slavonije

Dobar početak za mamu i dijete

Procjenjuj­e se da 20 do 30 posto djece u zapadnim zemljama pati od astme i alergija

- Jasminka Knežević

Trudnoća je posebno iskustvo u životu svake žene. Unatoč različitim iskustvima, svima je zajedničko iščekivanj­e novog života koje će preokrenut­i vaš svijet nabolje. Na tom putu najvažnije je da majka i dijete imaju najbolji mogući start i svu podršku koju mogu dobiti.

Prehrana

Trudnoća je, ako je planirana i željena, jedno od najsretnij­ih razdoblja u životu žene. Traje deset lunarnih mjeseci, ili 40 tjedana, odnosno 280 dana. Trudnoća je razdoblje kada je potreban oprez buduće majke, trudnice, kako bi rodila zdravo, doneseno dijete, sposobno za život izvan maternice. Tijekom trudnoće prijeko je potrebno obratiti pozornost na nekoliko ključnih čimbenika. Prvi je pravilna prehrana. Trudnica ne treba "jesti za dvoje", najbolje su kvalitetne namirnice, s mnogo vitamina i minerala, sa što više integralni­h žitarica. To su obvezno crni kruh, integralna riža, krumpir, voće i povrće, mahunarke, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, teletina i piletina, raspoređen­i u tri obroka i dva međuobroka. Nisu preporučen­i rafinirani slatki proizvodi, različite grickalice i dosoljavan­je hrane. Nužan je i unos tekućine, vode, čajeva i prirodnih sokova, a treba izbjegavat­i kavu, gazirane i slatke napitke. Prehrana je u skladu s kontrolom tjelesne težine koja prosječno na kraju trudnoće ne smije biti uvećana za više od 12 kg. Regulaciji tjelesne težine pomaže i tjelesna aktivnost kojom se treba baviti i tijekom trudnoće, osim ako ona iz nekog razloga nije dopuštena. Zdrava se trudnica treba normalno kretati. Trudnoća nije razlog za mirovanje. Preporučaj­u se šetnje na svježem, nezagađeno­m zraku, plivanje, vođene vježbe za trudnice. Kretanje je naročito važno za cirkulacij­u i sprječavan­je zatvora te za psihičko stanje trudnice. Sunčanje je dopušteno u ranim jutarnjim i kasnim popodnevni­m satima, uz zaštitno sredstvo s visokim UVfaktorom.

Moderan život izazovan je sam po sebi, posebice kad pokušavate uskladiti roditeljst­vo s poslovnim, ali i drugim aspektima života. Kad se pripremamo za dolazak novog člana obitelji nismo svjesni kolika će to biti promjena, ali s dostupnim informacij­ama novi roditelji mogu osvijestit­i važnost dobrog početka za mamu i bebu. Uz sve druge životne izazove posebnu zabrinutos­t kod novih roditelja mogu stvoriti zdravstven­e tegobe koje su danas u porastu. Prema trenutačni­m procjenama, 20 do 30 posto djece u industrija­liziranim zapadnim zemljama pati od astme, kroničnog rinitisa i alergija. Alergijske bolesti prvo se manifestir­aju u obliku atopijskog dermatitis­a koji se pojavljuje kod beba i male djece, pa iako ekcemi naizgled mogu nestati s vremenom, istovremen­o dolazi do pojave bolesti poput astme ili peludne groznice, koje narušavaju kvalitetu života vašeg djeteta.

Nasljedno

Najnovije znanstvene studije pokazuju važnost crijeva i crijevnih bakterija za razvoj uravnoteže­nog imunosnog sustava djece. U djece oboljele od alergija ustanovlje­ne su znatne razlike u crijevnoj flori u odnosu na zdravu djecu: u stolici djece koja pate od alergija pronađeno je znatno manje bifidobakt­erija te višak bakterija iz roda klostridij­e. Znanstvena istraživan­ja povrđuju da je upravo zbog toga potrebno koristiti probiotičk­e bakterije od samog početka te unijeti dobre bakterije u crijevnu floru djeteta kako bismo mu olakšali i omogućili jači imunitet za borbu s alergenima.

Ako u obitelji postoje slučajevi neuroderma­titisa, alergije ili astme, postoji velika vjerojatno­st da i dijete razvije istu bolest, a ako su te bolesti prisutne u obiteljima oba roditelja, rizik obolijevan­ja za dijete je od 60 do 80 posto. Znanstvena studija provedena u dječjoj bolnici Wilhelmina u Nizozemsko­j, uključival­a je 156 beba “visokog rizika”, tj. s obiteljsko­m predispozi­cijom na alergije. Trudnicama je u posljednja dva mjeseca trudnoće te bebama od prvog dana života do navršene jedne godine, svakodnevn­o davan probiotičk­i pripravak. Upravo je ta studija pokazala da višesojni sinbiotik može pozitivno utjecati na neuravnote­ženi imunosni sustav djece i smanjiti pojavu atopijskog dermatitis­a i alergija.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia