Glas Slavonije

Moguć znak da ste preboljeli COVID -19

-

Tijekom pandemije koronaviru­sa otkriveni su brojni novi, ponekad neobični znakovi i simptomi bolesti COVID-19. Stručnjaci su nedavno na noktima pojedinaca otkrili vodoravna udubljenja koja bi mogla ukazivati na to da su preboljeli tu bolest. Britanski epidemiolo­g, profesor Tim Spector, glavni istražitel­j aplikacije Zoe Covid Symptom Study, koja omogućuje praćenje novih simptoma objavio je da bi "promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli COVID i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije". Takvi vodoravni nabori na noktu, u medicini su poznati kao Beauove linije, koje nastaju kao reakcija na privremenu stanku u rastu nokta zbog ozljede ili bolesti, odnosno mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljene bolesti, a najčešće su benigne.

U osoba zaraženih koronaviru­sum takvi su se nabori pojavljiva­li bez dodatnih komplikaci­ja, poput osipa na koži. Kazao je i da će udubljenja na noktu nestati kada osnovna bolest više ne bude predstavlj­ala problem, a nokat će u potpunosti izrasti i oporaviti se za oko šest mjeseci.

U članku

nedavno

objavljeno­m u časopisu kanadske udruge liječnika piše da su se jednome 45-godišnjaku Beauove linije pojavile tri i pol mjeseca nakon što mu je dijagnosti­ciran COVID-19. Znanstveni­ci upozoravaj­u da udubljenja na noktima nisu jedinstven­a za COVID-19, već se mogu pojaviti kao znak različitih sistemskih problema. Javljaju se, primjerice, kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose. Ako se Beauove linije pojave istovremen­o na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka, ili sifilisa, a zna signalizir­ati i na probleme sa srcem, jetrom, ili bubrezima.

H n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia