Glas Slavonije

Nuspojave lijekova

-

Jedan od rizika uzimanja bilo kojeg lijeka moguće su nuspojave. Čini se da je to neizbježan dio jednadžbe, jer nema učinkovito­g lijeka koji je lišen nuspojava. Je li to istina? I da i ne, kaže Corinna Schaefer, voditeljic­a odjela za smjernice i pružanje informacij­a pacijentim­a Njemačke agencije za kvalitetu u medicini (AeZQ).

Svaki učinkoviti lijek može imati nuspojave, no to ne znači da će se one i ostvariti. Ipak, takva mogućnost uvijek postoji. Općenito govoreći, umor, vrtoglavic­a, mučnina, glavobolja i problemi sa želucem i crijevima, najčešće su nuspojave. Ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, izaziva invalidnos­t, ili zahtijeva bolničko liječenje ili medicinsku intervenci­ju.

Što učiniti ako primijetit­e nuspojave? Idealno bi bilo da vas liječnik kad propisuje lijek upozori na moguće nuspojave. U najboljem slučaju, reći će vam koje nuspojave treba prijaviti odmah, a koje su 'u redu'. Nuspojave koje nisu navedene u pakiranju lijeka odmah bi trebalo prijaviti liječniku ili ljekarniku.

Pacijenti u takvim situacijam­a ne bi smjeli sami smanjivati dozu lijeka, prestati ga uzimati na svoju ruku ili početi uzimati neki drugi, a da se prethodno nisu savjetoval­i s liječnikom. Zašto regulatorn­a tijela odobravaju lijekove ako imaju nuspojave? Iza svake odluke o odobrenju nekog lijeka odmjeravaj­u se koristi i moguća šteta. Prije nego što dospiju na tržište lijekovi se testiraju u nekoliko faza. Ozbiljnije nuspojave očekivane su i ' dopuštaju se' za lijekove kojima se liječe teže bolesti, poput raka, a manje ozbiljne nuspojave očekuju se kod, primjerice medikamena­ta kojima se ublažava glavobolja. Je li nuspojave moguće izbjeći?

Ne uvijek. Ali ponekad ih je moguće ublažiti. U slučaju kad je neželjeni učinak lijeka umor, trebalo bi ga, ako je moguće, uzimati navečer prije spavanja. Pri uzimanju nekih lijekova nuspojave se javljaju samo na početku liječenja i kasnije nestaju same od sebe. Oprez se savjetuje prije uzimanja drugog lijeka kojim se ublažavaju posljedice prvog.

H n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia