Glas Slavonije

Vladimir Rastija je na Dravi kod Sopja uspio spasiti 16 utopljenik­a

“Drava nije opasna, čovjek je sam sebi opasan. Voda je čovjeku spasenje, samo je treba cijeniti”, kaže neslužbeni čuvar kupača

- Petar Žarkov ić

stija. Poslije je postao vrstan plivač, a kad se našao u situaciji da mora nekome spasiti život, njegova ljubav prema plivanju postala je još i veća. Tako se postupno prometnuo u neslužbeno­g čuvara kupača na sopjanskoj plaži i spašavao neposlušne kupače, najčešće one koji su smatrali da sve znaju, da sve mogu i da im ničiji savjet nije potreban. - Čovjek koji je na vodi kao ja prepoznaje kada je osoba u nevolji. Ja sam promatrao ljude i vidio sam promjene u ponašanju, a ako je čovjek u nevolji, promijeni se i njegovo oko, i njegov glas. Kad "povuče" vodu, utopljenik više ne govori, ali opasnost se vidi u oku. Najvažnije je prepoznati opasnost i biti blizu, jer ako utopljenik potone, teško ga je naći u mutnoj vodi. Spasilac mora znati procijenit­i svoju snagu, brzinu i mogućnost spašavanja, da ne ugrozi sebe. A kad veći broj ljudi traži utopljenik­a, uvijek je važno provjeriti jesu li svi spasioci na broju.

Rastija je tijekom godina na sopjanskoj plaži od utapanja spasio 16 osoba, a u dva slučaja, nažalost, spašavanje nije bilo uspješno.

Spasioci u zatvor?

- To je moj učinak na Dravi. Među spašenima bilo je neposlušni­h, bilo je trijeznih i pijanih kupača, a bilo je lijepih i ružnih slučajeva. Jedan od najružniji­h bio je kad smo jednu osobu pokušali izvući na mađarsku obalu jer nam je bila bliža. Preminuo nam je petšest metara od obale, nije se utopio, ali nismo imali snage vratiti se, pa smo izišli na mađarsku obalu da se odmorimo, s namjerom da se onda vratimo na našu stranu. Mađarska policija, međutim, vratila je preminulu osobu, a nas je odvezla u zatvor u Pečuh kako bi uzela neke podatke jer smo povrijedil­i državnu granicu. Vladimir kaže da je svaka smrt teška i bilo mu je iznimno drago uvijek kad bi nekoga spasio, ali draže mu je bilo kad nije poznavao osobu koju je spasio. Volio je ne zapamtiti njezino ime.

Pijesak meandrira, pa na dnu Drave nastaju rupe ili manja udubljenja koja iznenade kupače. Ako iznenada izgubi tlo pod nogama, kupač prilikom tonjenja uvuče vodu u pluća i to je najveći problem. Od 16 spašenih osoba tri je trebalo oživljavat­i i postupak je uspješno proveden. "Najteže je kad se izmučiš i izvučeš utopljenik­a na obalu, a onda ga ne možeš oživiti…"

n

 ??  ?? Strojarski tehničar Vladimir Rastija, zaljubljen­ik u Dravu, još uvijek je svakodnevn­o na rijeci
Strojarski tehničar Vladimir Rastija, zaljubljen­ik u Dravu, još uvijek je svakodnevn­o na rijeci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia