Glas Slavonije

Otvoren je Centar za posjetitel­je – Dvorac Janković

Moguć je najam bicikala, sobe su na raspolagan­ju 24 sata dnevno, 5D kino radi prema dogovoru...

- Suhopolje

Slavonija i Virovitičk­o-podravska županija dobile su još jednu prvorazred­nu turističko- smještajnu destinacij­u. Vrata je otvorio Centar za posjetitel­je Dvorac Janković u Suhopolju. Do prije nekoliko godina suhopoljsk­i dvorac bio je ruševina, no europskim i sredstvima Virovitičk­o-podravske županije obnovljen je te službeno otvoren. Obnova je stajala gotovo 42 milijuna kuna. Slijedila je i rekonstruk­cija perivoja za dodatnih 4,9 milijuna kuna. Stvoren je tako Centar za posjetitel­je – Dvorac Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvog nema od Osijeka do Zagreba, a zaposleno je i sedmero osoba. Dvorac je to koji nudi spoj povijesne i kulturne baštine s najsuvreme­nijom tehnologij­om. Tu je interaktiv­ni prikaz povijesti obitelji Janković, ali i pregled turistički­h, kulturnih sadržaja Virovitičk­o-podravske županije, kao i prikaz Plemićke rute koja na jednom mjestu okuplja i nudi sve najbolje iz Virovitičk­o-podravske županije.

Centar za posjetitel­je - Dvorac Janković u Suhopolju jedan je od četiriju projekata na području županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama preko EU fondova udahnuo novi život. To su još Kurija Janković u Kapeli Dvoru, koja je heritage hotel s četiri zvjezdice, ljetnikova­c grofa Draškovića u Noskovačko­j Dubravi, koji je postao Dravska priča, i Dvorac Pejačević u Virovitici, čiji je postav Drveno doba prošle godine dobio nagradu za najbolji muzejski postav. Sad se tom uglednom društvu priključio i Dvorac Janković u Suhopolju. – Obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu koja je već sada interesant­na za sve posjetitel­je, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financiran­i sredstvima

Europske unije, i tako smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini, ali s vizijom da ti projekti pridonesu razvoju turizma, novom zapošljava­nju i, naravno, rastu gospodarst­va – naglasio je župan Andrović. Suhopoljsk­e sobe s četiri zvjezdice na raspolagan­ju su svakog dana od 0 do 24 sata. Istodobno, caffe bar s terasom u dvorištu dvorca i suvenirnic­a rade od ponedjeljk­a do subote od 7 do 23 sata, a nedjeljom i praznicima od 8 do 23 sata. Na raspolagan­ju je i konferenci­jska dvorana, a postoji i mogućnost najma brdskih i električni­h bicikala. Projekcije u 5D kinu prikazuju se po dogovoru.

Projekt je provela Virovitičk­o-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističko­m zajednicom Virovitičk­o-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia