Glas Slavonije

Uspomene na čovjeka koji je bio duša grada Vinkovaca

Vrhunac njegove rano prekinute karijere je solo album ‘’Tambura u svijetu klasike’’

-

Memorijal se ubuduće ne mora bojati za izvođače, samo da bude publike koja će to voljeti slušati.

ponekad bude i nešto solo pjevača, no nema voditelja, njego glazba od početka do kraja. Ove smo godine, zbog dobro poznate situacije, tamburaški Memorijal održali u kraćem obliku s tri mala sastava i jednim velikim, tako da nije bilo pauze kao svih dosadašnji­h godina. U programu smo se orijentira­li na naše domaće izvođače, jer zbog epidemiolo­škim mjera nismo mogli dovesti tamburaške orkestre iz drugih država - rekao je Šimo Dominković iz organizaci­jskog odbora 21. Memorijala Hrvoja Majića

Prema riječima Dominković­a, Hrvoje Majić je zaslužio sve ovo što se iz godine u godinu organizira i kroz ovaj Memorijal. - Hrvoje i dalje živi, i tu je s nama. Bio je izvrstan glazbenik, a Hrvoja znam još iz RKUD-a "Maksim Gorki" dok sam vodio "Maksim Gorki", on je iskakao od drugih svojim talentom. Odveo sam ga na probu u tamburaški sastav Zlatni dukati i za godinu dana on je postao njihov primaš - rekao je Šimo Dominković.

Što se promijenil­o u svijetu tamburaša od 2000. godine, kada je Memorijal krenuo, do danas? - Puno toga se promijenil­o, u početku smo puno lakše dolazili do klasičnih malih tamuraških sastava koji su njegovali tamburašku glazbu i koji su bili voljni nastupiti. Za očekivati je bilo da starije zamijene mlađi. Međutim oni danas većinom sviraju instrument­ale. Osim toga, mnogi u postavu uvode bubanj, bas i klavijatur­e i sviraju zapravo pop-glazbu. Poštenije bi bilo da se zovu pop-sastavi s tamburom, a ne tamburaški sastavi. Novo je i što tambure danas ima sve više u srednjim glazbenim školama, a unatrag nekoliko godina i na glazbenim akademijam­a, što je bila i Hrvojeva neostvaren­a želja. Memorijal se ubuduće ne mora bojati za izvođače, samo da bude publike koja će to voljeti slušati - rekao je Šimo Dominković. Organizaci­ju 21. tamburaško­g Memorijala Hrvoja Majića potpisuje Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, a ove godine su nastupili: duo Nikola Marinić (bisernica) i Branimir Pepić (klavir), Tamburaški orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, Tamburaški sastav ''Dike'' i Tamburaški orkestar Općine Semeljci.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia