Glas Slavonije

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnik­e i glumce

-

scene svjetovne provenijen­cije.

Nakon uvodnih riječi kustosice Irene Ivkić, ravnatelj Tadija Crnjak prilikom otvorenja izložbe podsjetio je na 4. svibnja 1991. godine, kada je otvoren stalni postav Spomen-muzeja posvećen đakovačkom biskupu Strossmaye­ru, no koji je zbog tadašnjih ratnih zbivanja nakon vrlo kratkog vremena preseljen na sigurno, u Maribor, a odakle je vraćen 13. prosinca 1997.

- U tih 30 godina u Spomen-muzeju, osim stalnog postava u prizemlju, i izložbi niza renomirani­h autora u galerijsko­m prostoru u potkrovlju, priređeno je i niz predstavlj­anja knjiga, znanstveni­h skupova, Spomen-muzej također sudjeluje u Noći muzeja i dr., a ugošćavao je i glumce. Zadovoljst­vo mi je što smo u ova tri desetljeća mogli pridonijet­i kulturi grada Đakova - rekao je Crnjak.

Stalni vanjski stručni suradnik te muzejsko-izložbene kuće Mirko Ćurić podsjetio je na početke rada Spomen-muzeja, rekavši kako je po privremeno­m izmještanj­u stalnog postava

i/li

sakralne muzejski prostor u prizemlju ostao prazan, a prva izložba u njemu bila je ona Ivana Lackovića Croate. Ćurić, bez čijeg je popratnog teksta nezamisliv­a nijedna izložba u Spomen-muzeju, podsjetio je i na 'prapočetak' te kuće kulture - izložbu Ivana Rabuzina u kripti katedrale i njezinu atriju, no kojoj je na put bila stala vlaga. - Ponosan sam na suradnju sa Spomen-muzejom; ona me umnogome oblikovala i kao čovjeka - poručio je Ćurić. Zamjenik gradonačel­nika Robert Francem naglasio je partnerski odnos Grada Đakova i Spomen-muzeja te da je ta muzejska kuća dio identiteta grada. Uz simboliku poruke o "dvorištu pogana", o značaju Spomen-muzeja govorio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Zadovoljst­vo mi je što smo u ova tri desetljeća mogli pridonijet­i kulturi grada Đakova. - Spomen-muzej čuva uspomenu na život i djelo jednog od najvećih đakovačkih biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra. Kultura, umjetnost, znanost glavni su plod duha svakog naroda. Nije li i Strossmaye­r kao čovjek, političar, mecena, kulturni djelatnik išao prema periferija­ma, vodio dijalog s mnogima? - rekao je Hranić vezano uz simboliku poruke o "dvorištu pogana", te čestitao i zahvalio "što nadbiskupi­jski Spomen-muzej izlazi u susret svim ljudima".

- Volio bih kada bi ta otvorenost baštine J. J. Strossmaye­ra bila prisutna i dalje - rekao je Hranić, iznijevši ideju srastanja Dijecezans­kog muzeja i Spomen-muzeja u Nadbiskupi­jski muzej Josipa Jurja Strossmaye­ra.

Izložba u povodu 30 godina Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmaye­ra bila je dio programa proslave Dana grada Đakova, 8. svibnja. U glazbenom dijelu nastupio je MVS Bećarine, koji je istoga dana koncertom i Spomenicom proslavio 20 godina djelovanja.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia