Glas Slavonije

Mladi se Tesla vratio u Karlovac na muralu

Lesić je mural veličine 15 sa 6 metara radio po fotografij­i koja Teslu prikazuje u maturantsk­im ili brucoškim danima

-

Muralom Nikole Tesle na v i šekat n i c i zgrade u karlovačko­j četvrti Rakovac slikar Leonard Lesić "mladog Teslu" vratio je u grad gdje je tri godine živio i školovao se.

Mirko Butković, predsjedni­k Udruge "Nikola Tesla Karlovac", kaže da se zbog pandemije mural mladog Tesle predstavio skromno, ali da je trajno oplemenio gradski prostor vrijednim umjetnički­m djelom. Lesić je mural veličine 15 sa 6 metara radio po fotografij­i koja Teslu prikazuje u maturantsk­im ili brucoškim danima, dakle onakvog kakav je bio kada je slavni izumitelj pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku (današnja Gimnazija Karlovac), u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresi­rao za fiziku. Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred, pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred. Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničk­og zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljeni­h i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljen­a, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu.

Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade s muralom u Ulici Izidora Kršnjavog. Kuće u kojoj je stanovao više nema, a bila je blizu rijeke Korane.

H

 ??  ?? Slikar Leonard Lesić stoji ispod svog murala Nikole Tesle u Karlovcu
Slikar Leonard Lesić stoji ispod svog murala Nikole Tesle u Karlovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia