Glas Slavonije

Drakulin dvorac mami turiste Pfizer cjepivom

-

Nenadana pandemije postupno je promijenil­a turističku ponudu. Većina destinacij­a koje ovise o turistima pred rubom je kolapsa, a da ne bi promijenil­i profesiju, jer od nečega se živjeti jednostavn­o mora, neki su se prilagodil­i. Dobro su to spoznali i u Rumunjskoj, gdje će posjetitel­ji Drakulinog dvorca prije pronaći tragove uboda na svojoj ruci nego na vratu, nakon što su liječnici u toj rumunjskoj turističko­j atrakciji u Transilvan­iji uspostavil­i centar za cijepljenj­e protiv koronaviru­sa. Liječnici i medicinske sestre, koji na svojim kutama nose naljepnice s očnjacima, besplatno nude cjepivo Pfizera svim posjetitel­jima dvorca Bran, za koji se vjeruje da je poslužio kao inspiracij­a za mjesto boravka vampira u romanu "Drakula", pisca Brama Stokera. Osoblje dvorca vjeruje da će ova, nadasve neuobičaje­na usluga, privući više ljudi u dvorac smješten u rumunjskim Karpatima, gdje je broj turista od početka pandemije drastično pao.

Tko god želi, može se bez naručivanj­a pojaviti svakog vikenda u svibnju i besplatno se cijepiti. Također imaju slobodan ulaz na izložbu na kojoj su predstavlj­ene 52 srednjovje­kovne sprave za mučenje. Jedan od posjetitel­ja ovoga vikenda je i 37-godišnji Fernando Orozco, iz Berlina, koji je rekao da je i inače planirao posjetiti dvorac, ali da je ovo prilika "dva za jedan", pa zašto to ne iskoristit­i.

Vlada namjerava do rujna cijepiti deset milijuna ljudi, no istraživan­je pokazuje da su Rumunji među istočnoeur­opskim članicama najmanje skloni cijepljenj­u protiv bolesti COVID-19.

H n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia