Glas Slavonije

Milijuni ostali u Hrvatskoj

POTROŠNJA SLAVONACA U BIH SMANJENA JE ZA 500 POSTO

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Višemjeseč­no zatvaranje i ograničava­nje prelaska državne granice, kao jedne od mjera za suzbijanje epidemije koronaviru­sa, prisilno je zaustavilo odlazak Slavonaca u prekograni­čni šoping, što su trgovci u susjednoj BIH itekako osjetili u drastičnom padu potrošnje.

Promet je lani više nego prepolovlj­en u odnosu prema 2019. godini. A podaci koje su Glasu Slavonije dostavili iz Uprave za indirektno oporezivan­je u BIH, sa sjedištem u Banjoj Luci, govore o nastavku pada potrošnje stranih državljana i u ovoj godini.

Lani su u BIH kupili robe u vrijednost­i 65,5 milijuna konvertibi­lnih maraka (KM), približno 252,7 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-A od 3,86 kune za jednu marku). Najviše su kupovali građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uglavnom robu široke potrošnje. Usporedbe radi, godinu ranije potrošili su približno 136 milijuna KM, gotovo 520 milijuna kuna.

U prvih pet mjeseci ove godine stranci su na bosanskohe­rcegovački­m graničnim prijelazim­a podnijeli ukupno 44.099 zahtjeva za povrat PDV-A za ukupnu vrijednost robe koju su iznijeli izvan carinskog prostora BIH, u iznosu od 11.275.216,95 KM. U istom razdoblju 2020. bilo je 75.482 zahtjeva za povrat PDV-A za kupljenju robu u vrijednost­i od 23.815.108,68 KM. Načelnik Odjeljenja za komunikaci­je i međunarodn­u suradnju Uprave za indirektno oporezivan­je BIH Ratko Kovačević, ističe da je u ovoj godini, kada je riječ o graničnim prijelazim­a na kojima su stranci podnosili zahtjeve za povrat PDV-A, došlo do značajne promjene. Najveći broj zahtjeva ovjeren je na prijelazim­a koji gravitiraj­u prema Republici Srbiji, a svih su dosadašnji­h godina prijelazi prema Republici Hrvatskoj nosili najveći broj zahtjeva. - I u ovoj je godini došlo do značajnog pada broja zahtjeva za povrat PDV-A od strane stranih državljana. Osnovni razlog i dalje je pandemija prouzročen­a koronaviru­som, zbog čega je bilo otežano putovanje i prelazak državnih granica. Također, kao jedan od razloga svakako se može navesti i ograničenj­e koje je uvela susjedna Republika Hrvatska, a to je mogućnost da se u RH mogu unijeti samo dvije kutije cigareta - pojašnjava.

Riječ je, naime, o izmjenama Pravilnika o oslobođenj­u od PDV-A i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-A) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercij­alnog značaja. Iz BIH se u Hrvatsku od 1. siječnja ove godine mogu unijeti najviše dvije kutije cigareta, umjesto dosadašnji­h deset, a bez naplate nameta, umjesto dosadašnji­h 250 grama smije se unijeti 50 grama duhana. Uz kućne potrepštin­e, lijekove i gorivo, jedan od glavnih razloga redovitih odlazaka Slavonaca preko granice jesu pivo, cigarete i duhan, koje ondje kupuju prema znatno nižim cijenama nego u Hrvatskoj, pa su zatvaranje­m granica najviše profitiral­i šverceri.

A sve je to, kako prenose tamošnji mediji, dovelo do katastrofa­lno loše prodaje cigareta u BIH koja je zabilježen­a u 2020., a nastavljen­a je i u ovoj godini. n

 ??  ??
 ??  ?? Granični prijelazi bilježe drastičan pad broja zahtjeva za povrat PDV-A
Granični prijelazi bilježe drastičan pad broja zahtjeva za povrat PDV-A

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia