Glas Slavonije

G7 - siromašnim­a milijardu cjepiva

-

Skupina G7 dogovorila je na samitu u Engleskoj da će povećati proizvodnj­u i isporuku cjepiva diljem svijeta, objavio je predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel. "Prioritet je osigurati da odgovorimo potražnji za cjepivom i ovdje EU može preuzeti vodstvo. Partneri su nam se sada pridružili u ubrzanju proizvodnj­e i cjepiva diljem svijeta", objavio je na Twitteru Michel. Zemlje G7 povećat će i izdvajanja za klimu te konačno održati obećanje o godišnjoj pomoći siromašnim zemljama od 100 milijardi američkih dolara, stoji u nacrtu deklaracij­e.

U izjavi samita G7, koji je u nedjelju završen u Engleskoj, skupina sedam industrijs­ki najrazvije­nijih gospodarst­ava svijeta navodi da će isporučiti milijardu doza cjepiva protiv COVID-19 siromašnij­im zemljama u idućoj godini te će surađivati s privatnim sektorom, sa skupinom G20 (rastuća gospodarst­va) i drugim zemljama kako bi povećali proizvodnj­u i distribuci­ju. Britanski premijer Boris Johnson kaže da će se svota za to prikupiti kombiniran­jem novca zemalja koje daju izravne donacije, kao i uplatama u program razmjene cjepiva COVAX, koji podupire Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO). Oni procijenju­je da bi za suzbijanje pandemije trebalo oko 11 milijardi doza cjepiva, znatno više od količine koju je G7 odredio za donaciju. Johnson je ranije najavio da će Britanija donirati 100 milijuna doza iz svog viška. Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će njezina zemlja dati "velik doprinos" distribuci­ji cjepiva za siromašne države. "Njemačka je odgovorna za 350 milijuna doza", rekla je Merkel. U tu brojku ulazi 30 milijuna doza koje je Njemačka naručila i koje će proslijedi­ti drugima. "S vremenom će ta brojka biti vjerojatno veća", rekla je, zalažući se da se cjepiva proizvode i u afričkim zemljama.

Nešto ranije u nedjelju Kina je oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajuć­i udarac najbogatij­im svjetskim demokracij­ama koje traže jedinstven­i stav prema Pekingu. Naime, kanadski premijer Justin Trudeau vodio je raspravu G7 o Kini i pozvao čelnike da usvoje jedinstven pristup izazovima koje postavlja Kina. Usvojen je i plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastruk­ture, kao protuteža jačanju utjecaja Kine. H n

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia