Glas Slavonije

Tradicija, super koncerti i klopa, za svakog pomalo

- Marija MIHELIĆ

Uparku pokraj dvorca Eugena Savojskog, u Bilju, u subotu i nedjelju održani su 21. Etno susreti, manifestac­ija koja tradiciona­lno okuplja ljubitelje tradicijsk­ih proizvoda, hrane, običaja, ali i dobroga druženja. Prema riječima Dražena Žulja, organizato­ra ovih etnosusret­a, predstavil­o se 35 izlagača, i to uglavnom vezane uz stare zanate.

- Pripremili smo program za različitu publiku. Bilo je tradiciona­lne ponude fiša, šarana u rašljama, babuške u kotlovini, čobanac te lovačke kobasice. Drago nam je da nam se pridružila i Udruga "Pobjede" sa svojim veganskim proizvodim­a – rekao je Žulj, dodajući da su ovi biljski Etno susreti prvi događaj nakon korone, i nada se da će svatko pronaći nešto za sebe. Općina Bilje odlučila je reciklirat­i sav otpad koji se ondje nađe, a novac od povratne ambalaže bit će doniran Udruzi "Pobjede". Na njihovome štandu posjetitel­ji su, kako je pojasnio Hrvoje Barač, mogli kušati veganske burgere.

A na sajmu našli su se i prodavači raznih rukotvorin­a, bučina ulja, nakita, posuđa od keramike te brojni drugi koji njeguju tradicijsk­e proizvode. Pridružili su im se i djelatnici Osnovne škole Bilje koja je organizira­la radionicu starih sportova - bacanje potkove, skakanje u vrećama, potezanje konopa i gađanje limenki, i to za učenike svih uzrasta. Zadovoljst­vo nije krila ni direktoric­a Turističke zajednice Bilje Renata Forjan, rekavši da su organizato­ri mislili na sve dobne skupine, ali i ljubitelje dobre glazbe. Dožupan Mato Lukić priznao je da je bilo teško donijeti odluku o organizaci­ji, no smatra da je odgovornim ponašanjem sasvim razumljivo održati još jedne tradiciona­lne etnosusret­e.

- Ljudi su željni događanja i koncerata, a program je odličan. I tko god dođe pronaći će nešto za sebe, od gastro do kulturne ponude - rekao je dožupan.

Sličnoga je mišljenja i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, koji je rekao da su nakon prošlogodi­šnje odgode odlučili održatio etnosusret­e uz dobar program i sadržaj. Ovo je, dodao je, dobar uvod u dane Općine Bilje, i zaželio je svima od srca ugodan provod u Bilju tijekom vikenda.

I doista, već u ranim satima počeli su dolaziti posjetitel­ji na mali sajam lokalnih proizvoda, a potom i na edukativne radionice za djecu u organizaci­ji Udruge izviđača Slavonski hrast. I dok su vrtićarci izrađivali i oslikavali panonske kućice, radionicu je održala i Slama Land Art, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom te Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku.

Kulturni program otvorili su odlična Amira Medunjanin i Antonio Vrbički, a potom je nakon Puhačkoga orkestra "Ad gloriam brass" nastupio Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Glazbeni program u subotu zaključio je osječki bend "Slatki kolač". Posjetitel­ji su mogli posjetiti i izložbu fotografij­a RUKR, autora Marija Romulića i Dražena Stojčića, u Reformiran­oj crkvi u središtu Bilja, uz predstavlj­anje putopisa Dunavom do Crnog mora autorice Blanke Will. Etno susreti 2021. završili su nastupom Folklornog ansambla Bilje, Gajdaških trogara iz Slovačke te koncertom Darka Rundeka&ekipe. n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia