Glas Slavonije

Blagoslovl­jen novi kip Gospe Šumanovačk­e

- S.bogutovac

- Ovim euharistij­skim slavljem i blagoslovo­m novog kipa Gospe Šumanovačk­e na svetištu Šumanovci, starom šest i pol stoljeća, Skrovita Gospa Šumanovačk­a raširenih ruku dočekala je gotovo dvije tisuće hodočasnik­a. To se dogodilo na prigodan datum, 12. lipnja, jer to je dan kada naša Crkva slavi Bezgrešno srce Marijino. Danas, na ovaj spomendan okupljeni su vjernici s hrvatske strane, a oni iz BIH nisu mogli doći zbog epidemiolo­ške situacije, ali je bilo njihovih predstavni­ka - istaknuo je u subotu na blagoslovu kipa mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupi­je.

Ovom euharistij­skom slavlju koncelebri­ralo je više svećenika iz Cvelferije i oni koji su bili u službi u Gunji. Blagoslovu kipa nazočio je, sa suprugom, akademski kipar Ante Jurkić. Brončani kip težak je 600 kilograma i visok je 2,40 metara s aureolom. Upravitelj svetišta i župnik u Gunji i Đurićima Ivan Živić biranim je riječima zahvalio nadbiskupu Hraniću i Biskupiji, koja je o svom trošku financiral­a izradu kipa koji daje poseban osjećaj hodočasnic­ima. Kip je dio projekta "Novo ruho Šumanovaca", koji je u tijeku realizacij­e, a najavljuje se da će 2023. godine biti obilježeno 650 godina otkada je papa Grgur XI. izdao dekret franjevcim­a 1. lipnja 1373. godine., i otada je Crkva službeno Šumanovcim­a dala da budu hodočasnič­ko mjesto.

Projekt koji je započet 2019. godine polako poprima onaj oblik kako je zamišljeno. To je vidljivo za sve koji dolaze na svetište.

n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia