Glas Slavonije

Izgradit će kuću za osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a BROJNI PROJEKTI

- Vladimir GRGURIĆ

Dobra vijest stigla je za Centar za odgoj i obrazovanj­e Virovitica iz Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

U sklopu programa “Konkurentn­ost i kohezija”, “Unapređiva­nje infrastruk­ture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstituc­ionalizaci­je – druga faza” COOR-OV projektni prijedlog prošao je 2. fazu postupka dodjele bespovratn­ih sredstava koja obuhvaća administra­tivnu provjeru, provjeru prihvatlji­vosti projekta i aktivnosti, ocjenu kvalitete i provjeru prihvatlji­vosti troškova te se upućuje u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratn­ih sredstava u iznosu od tri milijuna kuna. Radi se o izgradnji objekta za pružanje usluge organizira­nog stanovanja uz podršku u Virovitici.

- Objekt se nalazi u Ulici Stanka Vraza 33, na mjestu obiteljske kuće pok. dr. Terezije Salaj-rakić, utemeljite­ljice Dječjeg odjela u virovitičk­oj bolnici i neumorne humanitarn­e djelatnice, čija je posljednja želja bila da se dijelom njezine imovine postigne društveno dopuštena svrha - skrb o djeci s posebnim potrebama s područja Grada te je tako COOR oporučno postao nasljednik spomenute nekretnine. Projektom (čiji je partner Grad Virovitica) bit će izgrađena i opremljena kuća za organizira­no stanovanje uz podršku, čime će šest odraslih osoba (stariji od 21 godine) s intelektua­lnim teškoćama prijeći s institituc­ijskog oblika skrbi ili iz roditeljsk­ih/ udomiteljs­kih kuća na skrb u zajednici te tako ostvariti jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na život u zajednici – kaže ravnatelji­ca Centra Margarita Kovačević, koja je i dala ideju za realizacij­u kao posljednju želju pokojne dr. Salaj Rakić, čija je želja bila da se dijelom njezine imovine postigne društveno dopuštena svrha – skrb o djeci s posebnim potrebama s područja Grada.

- Novoizgrađ­ena kuća imat će 12

Margarita Kovačević ravnatelji­ca COOR-A

Najvažniji je cilj provedbe ovog našeg iznimno vrijednog i velikog projekta ostvariti jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na život u zajednici, i to ćemo i ostvariti.

COOR danas radi u novoj, suvremeno opremljeno­j zgradi gdje boravi 55 učenika osnovne škole, devet učenika srednje škole te 15 korisnika poludnevno­g boravka, gdje nastaju brojni vrijedni projekti poput ovog nove kuće. Ovim projektima COOR pokazuje koliko se brine o korisnicim­a svakog dana, i to je veliki dodatak glavnog cilja ravnopravn­osti u društvenoj zajednici i pokazatelj vrijednost­i i opravdanos­ti ovakvih centara. funkcional­no novoizgrađ­enih i opremljeni­h infrastruk­turnih jedinica (četiri sobe, dvije kupaonice, sanitarni čvor, dnevni boravak, blagavaoni­cu, kuhinju, spremište, vešeraj i dvije terase), a podršku korisnicim­a organizira­nog stanovanja pružat će minimalno jedna osoba. Razina potrebne podrške (povremena, ograničena, intenzivna ili sveobuhvat­na) ovisit će o stvarnoj potrebi korisnika. Cilj pružanja podrške je omogućiti pravo na izbor gdje i s kime živjeti, pravo na privatnost, mogućnost cjeloživot­nog učenja te vođenje samoodređe­nog života i razvijanje i njegovanje bliskih osnosa s rodbinom i prijatelji­ma. U okviru organizira­nog stanovanja korisnici ostvaruju veću samostalno­st i jačaju samopuzdan­je za aktivniji i kvalitetni­ji život u zajednici. Kako u županiji postoji velika potreba za ovom vrstom socijalne usluge, nadamo se kako će ovo biti prvi u nizu objekata za ovakav oblik deinstituc­ionalizaci­je i promicanje socijalne uključenos­ti i smanjenje nejednakos­ti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama – rekla je Kovačević. n

 ??  ?? Kuća koja će biti uređena za nove potrebe
Kuća koja će biti uređena za nove potrebe
 ??  ?? Margarita Kovačević
Margarita Kovačević
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia