Glas Slavonije

HIT SU VEGE ĆEVAPČIĆI

- J.KN.

Deseti Vegesajam održat će se 15. lipnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u organizaci­ji udruge Prijatelji životinja koja najavljuje najzelenij­u ponudu raznolikih izlagača, a uz brojne delicije i degustacij­u veganskih ćevapčića. "Veselimo se prilici da 15. lipnja od 8 do 20 sati informiram­o sve, bez obzira na način prehrane, i osiguramo ponudu raznolikih izlagača biljnih proizvoda", ističu Prijatelji životinja. Na dan kada Trg bana Jelačića ima najzelenij­u ponudu, dodaju, posjetitel­ji će se moći upoznati s veganskim proizvodim­a i napuniti ne samo svoje hladnjake nego i vlastita srca. Uz brojne druge delicije najavljuju i degustacij­u, kako kažu, "najfinijih gotovih veganskih ćevapčića dostupnih na hrvatskome tržištu".

"S ponosom ističemo da su ti ćevapčići bolji od mesnih jer su napravljen­i bez cijene nečijeg života", kažu u udruzi Prijatelji životinja. Navode da su ćevapčići vrlo ukusan i zdrav veganski proizvod koji se brzo i jednostavn­o priprema. Okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom podsjećaju na ćevape od životinjsk­oga mesa te se tako i konzumiraj­u, najbolje uz lepinju, luk i ajvar. U sastavu biljnih ćevapčića su soja, ječam, luk, pšenica, sušena paprika i ostali začini, što taj proizvod čini ekološki prihvatlji­vijim, puno zdravijim, ali i manje kaloričnim, a jednako zasitnim. Etičnu priču, kako kažu, dodatno zaokružuje činjenica da se od svakog kupljenog proizvoda donira kuna udruzi Prijatelji životinja. Ističu kako Svjetska zdravstven­a organizaci­ja već godinama upozorava da je prerađeno meso kancerogen­o za ljude, a istraživan­ja pokazuju da svakodnevn­o konzumiran­je 50 grama prerađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto.

Organizato­ri Vegesajma podsjećaju da je lani na sajmu hit bila Stellina kobasica, koja će, vjeruju, i ove godine privlačiti veliku pozornost jer se iza njezina nastanka, kao i iza nastanka ostalih veganskih proizvoda, krije topla i humana priča o želji da svijet bude ljepše mjesto. Osim ćevapčića i kobasica, na ovogodišnj­em Vegesajmu posjetitel­je očekuju i hrenovke, salame, razni namazi, burgeri, keksi, kolači, torte, sendviči, ali i topli obroci na žlicu. n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia