Glas Slavonije

Sakralni napjevi baroknih autora

- S.fridl

U sklopu 2. ciklusa koncerata Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe u donjomihol­jačkoj crkvi i dvorcu, nastupio je ansambl Projekt Lazarus. Koncert je održan u prostoru župne crkve sv. Mihaela arkanđela. Članovi ansambla Projekt Lazarus donjomihol­jačkoj publici izveli su program pod nazivom ''Cithara octochorda 320.'', u povodu 320. godišnjice prvotiska istoimene zbirke sakralnih i liturgijsk­ih napjeva na hrvatskom i latinskom jeziku. Uz odabrane skladbe iz ''Cithare octochorde", ansambl Projekt Lazarus predstavio se izvedbom sakralnih skladbi remek-djela Ivana Lukačića i Vinka Jelića, hrvatskih najplodnij­ih i najistaknu­tijih baroknih skladatelj­a te hrvatsko-talijansko­g Francesca Sponge Uspera.

- Smatram kako je ovaj Festival od izuzetnog značaja zbog toga što kultura kao jedan najširi aspekt ljudskoga postojanja spaja ljude najrazliči­tijih provenijen­cija i osobito pojavljiva­nje, nastanak i održavanje ovakvoga festivala u jednoj okolini kao što je Donji Miholjac, zapravo znači nevjerojat­no mnogo istaknuo je voditelj ansambla, bas Robert Palić, idejni začetnik i osnivač ansambla Projekt Lazarus te član Opere HNK-A u Zagrebu.

Istraživan­je, revitaliza­cija, promocija i prezentira­nje hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraj­u kroz dva osnovna procesa: istraživan­jem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, uz suradnju sa stručnjaci­ma za navedeno razdoblje, istovremen­o modeliraju­ći profesiona­lni ansambl nužan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala.

- Projekt Lazarus također je usmjeren na prezentira­nje djela koja se rijetko, ili gotovo nikada ne izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ni videozapis­i - naglasio je Palić. Projekt Lazarus čine sopranisti­ce Tanja Ruždjak i Tanja Rupnik, mezzosopra­nistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Ivan Martinčić i Siniša Galović te bariton Matija Meić i bas Robert Palić. Organizato­ri koncerta bili su Grad Donji Miholjac i Župa sv. Mihaela arkanđela, a održan je uz podršku Ministarst­va kulture i medija. n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia