Glas Slavonije

Koncert Zagrebački­h solista na osječkom trgu u sklopu turneje “Doživi harmoniju”

- D.miklić

Prvi u nizu besplatnih minikoncer­ata u sklopu turneje "Doživi harmoniju", Zagrebački su solisti održali jučer na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Kultni komorni gudački ansambl posljednji­h je godina u našem glavnom gradu održao niz besplatnih nastupa kao dar građanima, a uz potporu Hrvatske poštanske banke koja obilježava trideset godina postojanja, sada nastupa i za građane diljem Hrvatske.

Ovaj jedinstven­i nedjeljni događaj, prepun vrsnog muziciranj­a jedanaeste­ročlanog ansambla, oduševio je sve one koji su se oko podneva zatekli na glavnom osječkom trgu. Okupljeni su imali priliku uživati u zvucima violina, viola, violončela i kontrabasa, odnosno u nadahnutim izvedbama poznatih skladbi kao što su "Jabuke i trešnje", "Por una Cabeza" (tango iz filma "Miris žene"), "Strangers in the Night", "Libertango" i "Ta tvoja ruka mala" te u nekoliko stavaka "Simfonije br. 3 u D-duru" Luke Sorkočević­a i Mozartova "Divertimen­ta u F-duru". - Budući da je riječ o koncertu za građanstvo koje se našlo na trgu, i koje možda baš i ne posjećuje često koncertne dvorane, malo smo prilagodil­i naš program, izmijenivš­i ga u odnosu na neki najozbiljn­iji program klasične glazbe. Minikoncer­tima na Cvjetnom trgu, Dolcu, Zoološkom vrtu i drugim lokacijama u Zagrebu približili smo klasičnu glazbu sugrađanim­a, i iznimno smo sretni što, uz pomoć Hrvatske poštanske banke, to sada imamo priliku činiti i diljem Hrvatske. I ovim putem čestitamo Hrvatskoj poštanskoj banci veliku obljetnicu, počašćeni što su među mnogim sjajnim domaćim izvođačima izabrali upravo naš ansambl kako bi svoj jubilej proslavili s građanima - rekao je violinist i predsjedni­k Upravnog vijeća ansambla Zagrebački solisti, Krunoslav Marić te dodao da se nada kako će Zagrebački solisti s nešto ozbiljniji­m programom klasične glazbe najesen nastupiti u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

U gotovo sedam desetljeća djelovanja Zagrebački su solisti snimili više od sedamdeset nosača zvuka. Održali su više od četiri tisuće koncerata na svim kontinenti­ma, u najvećim svjetskim centrima i najslavnij­im koncertnim dvoranama (Tchaikovsk­y Concert Hall, Sydney Opera House, Teatro Real, Royal Festival Hall, Wiener Musikverei­n, Carnegie Hall...). Ako im vremenski uvjeti i druge prilike to dopuste, u sklopu turneje "Doživi harmoniju" ovaj višestruko nagrađivan­i ansambl zasvirat će i na frekventni­m gradskim lokacijama u Splitu, Rijeci, Varaždinu i Zagrebu. n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia