Glas Slavonije

Pobjednik će gotovo sigurno u drugi krug

- G. Roguljić

Prvo kolo naše skupine D danas će susretom na Hampden Parku u Glasgowu kompletira­ti Škotska i Češka. Za obje je reprezenta­cije ovaj dvoboj možda i presudan za prolazak u drugi krug, pogotovo kada se zna da ih nakon njega čekaju ogledi protiv Engleske i Hrvatske, nominalno ipak dvije najjače reprezenta­cije skupine. Pobjednik današnjeg susreta stoga bi bio praktički s “nogom i pol” u osmini finala, no pitanje je hoće li se izbornici odlučiti na napadački pristup, koji bi im mogao donijeti sve ili ništa, ili će ipak na konzervati­vniji način nastojati ostati u igri za drugi krug. Škotske nije bilo na velikim natjecanji­ma od Svjetskog prvenstva 1998. godine. No optimizam u njihovim redovima buja, toliko da su priznali kako već studiozno snimaju potencijal­ne suparnike u drugom krugu. Ipak, izbornik Steve Clarke ističe kako će prvi cilj biti uzeti bar bod danas.

- Češka nam donosi drukčiju vrstu problema od Engleske i Hrvatske pa će i o tome ovisiti izbor postave. Ali, uglavnom, već sam siguran tko će krenuti. Dobra stvar za mene je da koga god izaberem, očekujem da će odraditi fantastiča­n posao za svoju zemlju, za izbornika je velika stvar moći imati vjeru u svoje igrače - tvrdi Clarke, koji je jesenas u Ligi nacija upisao dvije pobjede nad današnjim suparnikom (2:1, 1:0).

Za razliku od Škota, Česi ne čekaju toliko dugo na velika natjecanja, ovo im je sedmi Euro u nizu, a do sada su imali redovit ritam (ne)prolazaka skupine, po tri puta. Nadaju se nastavku tog niza, jer sada bi po njemu trebao uslijediti prolazak. Za to nikako ne smiju izgubiti, a izbornik Jaroslav Šilhavy nada se kako će treći međusobni dvoboj u manje od godinu dana konačno biti sretan. - Škotska je uporna, čvrsta i ima dobru obranu. Jaki su, veliki i agresivni te brzo razvijaju kontranapa­de. Ali imamo načina kako ih zaustaviti - vjeruje Šilhavy, kojemu je zbog leđa otpao vratar Pavlenka, pa će na gol Vaclika. Ovaj susret privlači i puno pozornosti medija zbog (ne)klečanja uoči susreta u znak podrške borbi protiv rasizma. Česi su poručili kako podržavaju borbu, ali neće klečati, a čini se kako će i Škoti taj oblik protesta ostaviti tek za ogled s Englezima u idućem kolu. n

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia