Glas Slavonije

TREBA VREMENA

- Krešimir LACKOVIĆ

Na velikom videoekran­u, dok je u kiss&cry corneru Aurel Benović čekao ocjenu, kamere su na tribinama snimile Tomislava Markovića. Jedan drugome pokazali su palac gore. Premda generacijs­ki nisu bliski, veliki su prijatelji. Za Aurela se dugo pričalo kako je legitimni Tomijev nasljednik na parteru.

A mogao bi ga i nadmašiti. Benović već ima srebro s Europskog prvenstva. Srebro je u subotu osvojio i u Osijeku. U trećem nastupu i nakon drugog finala bila mu je to prva medalja na Dobro World Cupu. Zanimljivo, prva medalja u Osijeku Markoviću je također bila srebrna. Bilo je to na prvom Svjetskom kupu 2009. godine. Već sljedeće godine trijumfira­o je na parteru. U Osijeku je Marković slavio još dva puta - 2011. i 2014. godine.

- Uh, da i ja nastavim u njegovom stilu. Čuo sam ga kada sam kretao s vježbom. Bio je najglasnij­i. Zato sam ga pozdravio na kraju. Sjetio sam se kada je on nastupao i kada mi je pričao kakav je on imao pritisak finala kod kuće.

Marković će danas reći kako Aurel od njega sve manje traži savjete.

- On bi meni trebao davati savjete kako nastupati pod tremom, a ne ja njemu - rekao je Marković, kojemu je s tribina bilo stresno gledati nastup svoga mlađeg prijatelja.

- Teže je gledati, jer ne možeš na ništa utjecati. Trenerski posao je dosta stresan. Voditi jednog takvog gimnastiča­ra kao što je Aurel stresno je, ali treba se naviknuti s tim, kao i natjecati se.

Poslije uručivanja medalja razgovaral­i su o vježbi.

- Rekao mi je da ga je sustigao umor. Poslije druge-treće dijagonale noge su mu bile teške. Nije mogao, ali je izgurao.

Aurel je u finalu Osijeka prikazao start 6.5. Vježba konkurentn­a za finala svih velikih natjecanja, pa i za Svjetsko prvenstvo u Japanu u listopadu ove godine. Treba vježbu ustaliti. U Osije

Aurelov nastup u finalu komentirao je i osječki trener Vladimir Mađarević:

- Drugi put išao je s najtežom vježbom na velikoj sceni. Oduševio je u Varni, ovaj put nije to ponovio. Fizički nije izdržao, a možda ga je malo pojela atmosfera domaćeg terena. Zadnje dvije-tri dijagonale odradio je ispod svoje razine, i to ga je koštalo prvog mjesta. Treba proći neko vrijeme da ta teška vježba sazrije, isprofilir­a se kao sigurna, da se može napraviti u najtežim psihičkim okolnostim­a. Za to trebaju “kilometri” natjecanja - zaključio je Mađarević. ku je imao četiri desetinke odbitka, tri zbog prekoračen­ja vremena i jednu zbog iskoraka izvan granica partera. Otprilike za toliko i još po koju sitnicu, u finalu je bio bolji Kazanstana­c Mihad Karimi (14.866). Aurelova vježba ocijenjena je 14.133, a treći je bio Britanac Hayden Skinner (14.066). Iza Benovića ovaj put je ostao svjetski doprvak Izraelac Dolgopyat, koji je nakon pada završio na sedmom mjestu (13.566).

- U takvim okolnostim­a, kako se dogodilo, nisam sretan zbog toga. On je išao svoj najjači start 6.6, s vježbom koju priprema za Olimpijske igre. Dogodila mu se pogreška, vjerojatno i od umora zbog priprema koje prolazi. Siguran sam kako si ne može ništa zamjeriti. Cilj mu je osvojiti medalju na Olimpijski­m igrama, a ne u Osijeku.

Bez obzira na to što su medalje na domaćem terenu posebno drage, Aurel također ima u svojoj karijeri veće ciljeve.

- Imamo mi svašta u glavi. Mogu ja raditi i start 6,7-6,8. Za ovu godinu s trenerom Mađareviće­m cilj je počistiti ovu vježbu. n

 ??  ?? Aurel Benović (lijevo) na pobjedničk­om postolju u Osijeku
Aurel Benović (lijevo) na pobjedničk­om postolju u Osijeku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia