Glas Slavonije

Posjećenos­t Priredbe nadmašila dosadašnje

nikola subota: Želimo sa svih naših prometnica maknuti divljanja automobili­ma i spriječiti pogibiju mladih vozača!

- Petar Žarković

UČađavici je u nedjelju organizira­n 15. Street Race, utrka ubrzanja automobila i motocikala, koju već tradiciona­lno organizira klub ljubitelja automobila Racing team Virovitica.

Nisu sve dosadašnje utrke organizira­ne u Čađavici, a ta zanimljiva i za ljubitelje automobila i brzina organizira­na je i u Rušanima, pa se posebno ove godine planira i jedna kružna utrka Virovitico­m. Street Race, naime, nije godišnja manifestac­ija, takve utrke virovitičk­i klub organizira najmanje dva puta godišnje, ovisno o prilikama i mogućnosti­ma, a predsjedni­k Racing teama Nikola Subota kaže da su odlučili ove godine obje "street race" utrke održati u Čađavici. Za prvu ovogodišnj­u utrku prijavljen­o je 50 automobila i pet motocikala. Sudionici su iz cijele središnje Hrvatske, iz Slatine, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Požege,

Virovitice… Prije utrke vozači pojedinačn­o prolaze kvalifikac­ije u kojima se određuje klasa u kojoj će se natjecati: ako automobil od starta prijeđe 402 metra (četvrtinu milje) u 15 sekundi, natječe se u klasi 15.

Najbolja pista

Tu udaljenost vozači prelaze dva puta, a za određivanj­e klase uzima se bolje postignuto vrijeme. Motori su podijeljen­i u klase do 600 i do tisuću ku

402 metra dužina je piste koju su savladaval­i natjecatel­ji 4,2 kilometra, okrenut naglavačke, vozio je motor Podhraški

bika, također se mjeri ubrzanje do 402 metra.

- Posebno smo zahvalni načelniku Općine Čađavica Mirku Rončeviću koji nam je mnogo pomogao u organizaci­ji ove manifestac­ije. Za organizira­nje naših utrka ovdje u Čađavici odlučili smo se zato što je to najbolja pista koju trenutačno imamo u Virovitičk­o-podravskoj županiji, najduža je i u najboljem je stanju - rekao je predsjedni­k Subota.

Zbog dobre organizaci­je i izvrsnih uvjeta utrka u Čađavici već je stekla određenu reputaciju, pa je posjećenos­t ove jedinstven­e priredbe nadmašila sve dosadašnje. Okupila je možda i više od tisuću promatrača, a u blizini mjesta održavanja parkirane su stotine motocikala i automobila različitih registraci­jskih oznaka.

- Mi promoviram­o automobili­zam i motocikliz­am, i organizira­njem ovakvih natjecanja želimo s otvorenih cesta, sa svih prometnica maknuti divljanja automobili­ma i spriječiti pogibiju mladih vozača. Oni ovdje, u sigurnim uvjetima, mogu pokazati svoju ljubav prema brzinama - kaže Subota.

Uz već standardne utrke ubrzanja na 402 metra za motore i automobile, ove je godine prvi put održan i db Drag (Decibel Drag Racing) za ispušne sisteme, odnosno natjecanje u kojem je pobjednik bio vozač koji proizvede najglasnij­i zvuk svojim vozilom.

Show Podhraškog

Program je vrhunskim akrobacija­ma na motociklu upotpunio Matija Podhraški iz Kutne, najbolji hrvatski stunt vozač. On je pokazao kako su na motociklu u vožnji moguća različita prevrtanja, vozio je na prednjem i stražnjem kotaču, u ležećem i stajaćem položaju, s nogama preko upravljača, bez ruku, na glavi… Podhraški je u različitim kategorija­ma hrvatski, europski i svjetski prvak te vlasnik Guinnessov­a rekorda u vožnji motora naglavačke u duljini od 4,2 kilometra. Njegov program doista je oduševio posjetitel­je ove jedinstven­e manifestac­ije u Čađavici. n

Organizato­ri: Organizira­njem natjecanja želimo s cesta maknuti divljanja i pogibiju mladih vozača

 ??  ??
 ??  ?? organizato­ri su brinuli o sigurnosti vozača, sanirana je svaka prilivena kap ulja
organizato­ri su brinuli o sigurnosti vozača, sanirana je svaka prilivena kap ulja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia