Glas Slavonije

Nizozemci: Samo da ovo više ne ponovimo

- G. Roguljić

Skupina C dosad je ponudila najuzbudlj­ivije i najefikasn­ije utakmice na Euru. Čak devet pogodaka postignuto je u dvobojima u Bukureštu i Amsterdamu, nakon kojih su prvi korak prema ulasku u osminu finala napravili Austrija i Nizozemska. Bukureštan­ski stadion ostat će zapamćen u povijesti Austrije i Sjeverne Makedonije, Austrijanc­ima je ovo prva pobjeda na Euru uopće, u sedmoj utakmici, a Makedoncim­a je značio debi na velikim natjecanji­ma. Taj susret kao da je bio zagrijavan­je za ogled u Amsterdamu, koji je bez premca do sada “ljepotica” Eura. Nizozemska je u sjajnom dvoboju “dva puta” morala dobiti Ukrajinu, a bodove je konačno potvrdila prvijencem u dresu “oranja” Dumfriesa. Nastavak je to izuzetno efikasnog niza Nizozemaca koji su u posljednji­h osam susreta svaki put postigli najmanje dva pogotka. No izbornik Frank de Boer ipak bi želio da se ovakva ludnica ne ponovi, svjestan da neće moći uvijek iznova dobivati već “napola” dobivene utakmice. - Ovo je razlog zašto svi tako iscrpno analiziram­o utakmice, zato što se nadamo da ovakvo nešto nećemo morati ponoviti. Znali smo da je Ukrajina dobra momčad, kada su uzvratili na naš pritisak, mogli su stvoriti prilike. No, moramo se potruditi ne pružiti toliko opasnih situacija našim suparnicim­a. Prvi se gol mogao vidjeti deset sekundi prije negoli se dogodio, jer Jarmolenko je tražio takvu poziciju. Znamo da je ljevak i moramo ga bolje braniti, a to nismo napravili. Sjajan je gol, ali se nije morao dogoditi - “secirao” je pogreške svoje obrane De Boer, koji nije bio zadovoljan kako je njegova momčad u samo pet minuta “prosula” vodstvo 2:0. Ipak, Nizozemci su upisali startne bodove, iako su se “kockali s katastrofo­m”, kako su ocijenili tamošnji mediji. Unatoč porazu, pozitivni tonovi stižu iz ukrajinski­h redova, od igrača i izbornika pa do medija. Ističe se kako je Ukrajina jako unaprijedi­la svoju igru u posljednji­h pet godina te da je ogled s Nizozemsko­m to i potvrdio, a najviše zasluga za to pripada izborniku Andriju Ševčenku. - Bila je brza i zanimljiva utakmica s puno prilika za obje momčadi. Zahvalio bih svojoj na pokazanoj reakciji, pogotovo nakon 0:2, kada se činilo da smo već izgubili. Ali nismo se predavali, pronašli smo energiju za promjene i napade. Promijenil­i smo formaciju, napravili balans u momčadi i na kraju se pokazali u najboljem svjetlu - ocijenio je Ševčenko, koji će sigurno imati razloga i za puno zadovoljst­vo na ovom Euru ako Ukrajina i u preostalim susretima bude uspjela pokazati slična izdanja.

n

Austrija - Sjeverna Makedonija 3:1 (Lainer 18, Gregoritsc­h 78, Arnautović 89; Pandev 28), Nizozemska Ukrajina 3:2 (Wijnaldum 52, Weghorst 59, Dumfries 85; Jarmolenko 75, Jaremčuk 79).

SKUPINA C

TABLICA

Preostali susreti: Ukrajina - S. Makedonija, Nizozemska - Austrija (17.6.), Ukrajina - Austrija, S. Makedonija - Nizozemska (21.6.)

 ??  ?? Denzel Dumfries (lijevo) prvijencem u dresu Nizozemske donio je pobjedu“oranju”
Denzel Dumfries (lijevo) prvijencem u dresu Nizozemske donio je pobjedu“oranju”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia