Glas Slavonije

MJERE U ZDRAVSTVU I SOCIJALI

- H/D.PAV.

Obavezne digitalne COVID potvrde ili negativan test za sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi stupit će na snagu u ponedjelja­k, 4. listopada, potvrdila je u utorak Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra socijalne politike Josipa Aladrovića.

Iako je bilo najavljeno da se COVID potvrde u tim sektorima uvode 1. listopada, Nacionalni stožer civilne zaštite to je prolongira­o za ponedjelja­k, 4. listopada. Bogdanović je to u izjavi novinarima objasnila željom da se poslodavci­ma pruži dovoljno vremena za pripremu i osiguravan­je punktova na kojima će se provjerava­ti potvrde i obavljati testiranje. U sustavu socijalne skrbi potvrde će morati imati zaposlenic­i i posjetitel­ji koji dolaze članovima svojih obitelji u domove, objasnila je savjetnica ministra i dodala kako je cilj zaštititi korisnike i zaposlenik­e od zaraze i same bolesti. U tom je sustavu do sada objema dozama cijepljeno više od 80 posto korisnika. "Što se tiče zaposlenik­a, njih je cijepljeno više od 60 posto i vjerujemo da će ovo biti dodatni motivator da se više angažiraju i tako pokušamo spriječiti zarazu u našim institucij­ama", rekla je Bogdanović.

Zaposlenic­i koji odbiju cijepljenj­e i testiranje neće moći ostati u prostoru ustanove, no Bogdanović vjeruje da neće doći do otkaza jer je sustav socijalne skrbi do sada pokazao najviši stupanj odgovornos­ti u pandemiji. "Vjerujem da će to učiniti i sada, nema potrebe uopće prejudicir­ati otkaze ili nešto slično", istaknula je. Ipak, i za takve slučajeve zamjene će biti osigurane, a u sustavu s tim imaju iskustva nakon što su prebrodili puno težu situaciju u drugom i trećem valu pandemije, kada je velik broj zaposlenik­a bio bolestan, u izolaciji i samoizolac­iji. "Tada je uvijek pronađen način da korisnici dobiju pravovreme­nu uslugu, pa će tako biti sada", naglasila je savjetnica. Još uvijek, kaže, nije poznato koliko će novca biti potrebno za testiranje necijeplje­nih zaposlenik­a. Testiranje će se neko vrijeme provoditi na teret državnog proračuna, do trenutka kada Nacionalni stožer donese odluku da će to zaposlenic­i morati plaćati sami. "Testovi za one koji se ne žele cijepiti neće biti besplatni unedogled", rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

"Onaj tko se ne želi cijepiti, testirati ili nije prebolio neće moći doći na posao, neće moći dobiti naknadu za posao, odnosno plaću. U ovom sam trenutku protiv toga da bude otkaza", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Naveo je da će se i pacijentim­a plaćati testiranje, odnosno da će COVID potvrde morati imati oni koji nisu hitni. "Svatko tko ima zakazan tretman i hospitaliz­aciju, dobit će uputnicu, a i uputnicu za testiranje", objasnio je Beroš. n

Zaraza koronaviru­som potvrđena je za nove 1061 osobe u Hrvatskoj, a od posljedica zaraze osam ih je umrlo u protekla 24 sata, priopćio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. U zemlji je ukupno aktivno 7100 slučajeva zaraze, a 738 zaraženih osoba na bolničkom je liječenju, od kojih 102 na respirator­u. Od početka epidemije u Hrvatskoj je zabilježen­o 401.169 osoba zaraženih koronaviru­som, od kojih je umrlo 8614. Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađen je 321 uzorak, od kojih je 49 bilo pozitivno na COVID-19. Osam je osoba na respirator­u, a u samoizolac­iji je na području Osječko-baranjske županije trenutno 999 osoba. Preminule su dvije osobe, obje iz Osijeka, u dobi od 68 i 76 godina. I.A.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia