Glas Slavonije

Dodik najavljuje osnivanje vojske RS-A

- M.F.

Član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik nastavlja s prijetnjam­a da će se Republika Srpska odvojiti od BIH i pripojiti Srbiji, a sada najavljuje i osnivanje vojske RS-A. Dodao je i kako u tom entitetu planiraju osporiti funkcionir­anje Visokog sudskog i tužiteljsk­og vijeća BIH (VSTV), koje kao neovisno tijelo ima isključive ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja na svim razinama vlasti. Dodik je ustvrdio kako RS ima ustavno pravo na svoju vojsku, pa će to i iskoristit­i, najavivši tako zaoštravan­je političke krize u BIH, u kojoj su zbog bojkota srpskih dužnosnika blokirani Predsjedni­štvo BIH, Vijeće ministara i oba doma državnog parlamenta. Tim bojkotom vlasti RS-A žele ishoditi poništenje odluke o imenovanju Christiana Schmidta visokim predstavni­kom međunarodn­e zajednice u BIH jer smatraju da je on na tu dužnost postavljen nezakonito.

Predsjedat­elj Predsjedni­štva BIH Željko Komšić za Dodikove je prijetnje rekao kako bi to bilo kazneno djelo jer se dovode u pitanje zakoni usvojeni u parlamentu BIH.

Sarajevski profesor ustavnog prava Nurko Pobrić, komentiraj­ući Dodikove najave, rekao je kako "one nemaju nikakvo pravno utemeljenj­e". "Sve što je ovaj put najavio suprotno je Ustavu BIH i normama međunarodn­og prava. Radnje koje je on najavio su protupravn­e i za njih bi trebao odgovarati. Apsurdno je da jedan od šefova države radi protiv svoje države", rekao je Pobrić. n

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia