Glas Slavonije

Trenutno u Hrvatskoj ne postoji aktualna tekstilna strategija

-

”Posljednjo­m industrijs­kom strategijo­m (Industrijs­ka strategija Republike Hrvatske 2014. – 2020) cijela djelatnost uvrštena je u problemati­čne te slijedom toga ne postoji aktualna strategija. Duži niz godina smanjuje se interes za ovim sektorima, a time dolazi i do zatvaranja srednjih škola tekstilnog usmjerenja. Trenutna situacija u mnogim županijama je takva da je broj učenika koji upisuju, primjerice, smjer šivačica/šivač zanemariv ili nikakav, a dodatno već duži niz godina ne postoje srednjoško­lska usmjerenja za specifične potrebe tekstilne industrije (tkalje, finomehani­čari, majstori proizvodni­h pogona). Većina upisanih učenika u tekstilnom “programu” tiče se modnih kreatora i dizajnera kojih u većini poduzeća treba samo nekoliko. Dodatno, bilježi se veliki manjak kadra tehničkog usmjerenja (majstori, električar­i, strojari, ali i skladištar­i)”, kaže Ana Falak.

znatan rast troškova i cijena sirovina

- Najteža posljedica koronakriz­e očituje se u poremećaju lanaca nabave, a posljedičn­o tome znatan je rast troškova i cijena sirovina. Cijene sirovina su nakon postupne stabilizac­ije poslovanje rasle od 20 do 40 %, što je za tekstilnu industriju, koja radi sa stopama profitabil­nosti ispod 10 %, a često i ispod 5 %, znatan teret koji je tek djelomično moguće prebaciti na daljnjeg kupca zbog i dalje velike konkurenci­je iz zemalja s nižim troškovima rada. Najveće konkurente našoj tekstilnoj, odjevnoj i kožnoj industriji zapravo predstavlj­aju zemlje iz okružja, koje još uvijek imaju znatno niže troškove rada, poput Bosne i Hercegovin­e, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske - kaže Falak.

Opskrbni su lanci poremećeni, puno se teže dolazi do sirovina

Kao spas tekstilne industrije spominjala se proizvodnj­a zaštitne medicinske opreme, uniformi za vojsku, policiju, vatrogasce, specijaliz­irane vrste odjeće i slično. Proizvodnj­a medicinske opreme i slično ne može zaposliti kapacitete odjevne industrije ni značajan broj radnika. Tehnološki ne zahtijeva ni približnu organizaci­ju kao proizvodnj­a odjeće, a niti može to nadomjesti­ti. To se i pokazalo. - Što se tiče proizvodnj­e po natječajim­a države i državnih tvrtki, ona nije primjenjiv­a za specijaliz­irana poduzeća. Da bi poduzeće radilo, mora imati kontinuite­t proizvodnj­e, što u takvoj proizvodnj­i nije moguće. Međutim, time se rješava samo dio problema za manji broj tekstilnih poduzeća koja se bave konfekcijo­m, problemi primarnih proizvođač­a koji se, primjerice, bave tkanjem, a kojih je u RH tek nekoliko, i dalje ostaju. Može se dogoditi da za nekoliko godina bez uvoza gotovih tkanina i drugih repromater­ijala (konaca i pozamanter­ije) u RH neće biti moguća proizvodnj­a tekstilnih proizvoda. Jedna od aktualnih tema za rad i opstanak te industrije je dramatičan rast energije, očekivani rast minimalne plaće te opća nekonkuren­tnost (bolovanje, pauze, nedostatak fleksibiln­osti zapošljava­nja i sl.), što nikako neće biti moguće nadogradit­i u cijenu rada na globalnom svjetskom tržištu i sigurno neće pozitivno utjecati na poslovanje, priznajući da su plaće manje od prosjeka. Pandemija je pokazala slabosti europske industrijs­ke proizvodnj­e koja nije bila u stanju sama proizvesti zaštitnu ni medicinsku opremu jer je sva proizvodnj­a izmještena na Istok. Opskrbni lanci su poremećeni, teže se dolazi i do sirovina i do robe, kaže Falak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia