Glas Slavonije

Radovi na Poučnoj stazi kod Copacabane su pri završetku

- Ivan ALILOVIĆ Vlado Jumić voditelj Uprave osječke podružnice Hrvatskih šuma

Nešto više od šest mjeseci nakon što su svečano otvoreni, radovi na uspostavi i uređenju Poučne staze Tvrđavica u šumici između pješačkog mosta i Rekreacijs­kog centra Copacabana u završnoj su fazi te bi, kako doznajemo od voditelja projekta Dalibora Pleše iz Hrvatskih šuma, trebali biti okončani do sredine listopada.

Riječ je o projektu Hrvatskih šuma u vrijednost­i od 100 tisuća eura, koji se s 85 posto sufinancir­a iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020., odnosno novcem Europske unije, a ostatak od 15 posto dolazi iz proračuna Republike Hrvatske.

- S obzirom na situaciju s pandemijom i dugotrajne izolacije djelatnika izvođača, kao i slabu dostupnost materijala na tržištu te nepovoljne hidrometeo­rološke uvjete, malo smo izišli iz rokova, no u konačnici smo zadovoljni dinamikom radova te možemo najaviti da bi sve skupa trebalo biti gotovo za otprilike 15 dana - rekao je u ponedjelja­k Pleša za Glas Slavonije. Osijek će tako na lijevoj obali Drave, na prostoru ukupne površine 9,5 hektara, nakon što je 2013. godine zbog starosti uklonjena stara šuma, a nekadašnja trim-staza zarasla u korov i propala, biti obogaćen za jedan uistinu reprezenta­tivan zeleni prostor. Uz pješačku stazu ukupne duljine 1124 metra nalazit će se dva vidikovca visine 7,7 metara, nadstrešni­ca površine 15 četvornih metara sa stolicama i stolovima, osam klupa, edukativni panoi i putokazi te koševi za otpad. Važno je reći da je staza sagrađena od prirodnih materijala, kamenog agregata i drvene sječke (strugotina kore i drva), što ju čini, kako smo se osobno uvjerili u ponedjelja­k prilikom obilaska, vrlo ugodnom za hodanje i rekreaciju.

Kako nam je u ožujku prilikom otvorenja radova rekao Vlado Jumić, voditelj Uprave osječke podružnice Hrvatskih šuma, nakon što je stara šuma 2013. posječena, što je izazvalo neza

Posađeno je 6000 sadnica domaćih vrsta, hrasta lužnjaka, poljskog jasena, divlje trešnje, bijele i crne topole te vrbe, a uklonjena je alohtona vrsta euroamerič­ke topole

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia