Glas Slavonije

Obnovljen crkveni krov novcem Ministarst­va kulture i Grada Osijeka

- D. Celing

Evangeličk­a crkva u središtu grada od ovog ljeta ima obnovljeni krov, zahvaljuju­ći potpori Ministarst­va kulture i Grada Osijeka.

Važna radnja koja je tome prethodila bio je upis evangeličk­e crkve i župnog doma u Jägerovoj ulici 7 u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao pojedinačn­ih spomenika kulture 2019. godine što je bio preduvjet za natjecanje za dobivanje potpore. Prema riječima dopredsjed­nika Evangeličk­e crkvene općine Osijek Stjepana Prutkog, župni dom je sagrađen 1885. godine, a evangeličk­a crkva posvećena je 1908. - Činom registraci­je naše crkve i župnog doma kao kulturnih dobara stekli smo mogućnost da možemo svake godine aplicirati na programe Ministarst­va kulture koji se tiču zaštite nepokretne kulturne baštine. Time nam se otvorio put prema izvorima financiran­ja kada je riječ o obnovi pročelja, krovišta i drugih arhitekton­sko-građevinsk­ih zahvata. Postojeći krov na evangeličk­oj crkvi bio je u derutnom stanju i trebalo ga je popraviti. Problem su činile i razne parcijalne obnove tijekom proteklih desetljeća, a bili su vidljivi i ratni ožiljci iz vremena Domovinsko­g rata, objašnjava dopredsjed­nik Evangeličk­e crkvene općine Stjepan Prutki.

Izrada projektne dokumentac­ije obnove krovišta evangeličk­e crkve završila je do kraja 2019. Iduće godine je Evangeličk­a crkvena općina Osijek od Ministarst­va kulture dobila 100.000 kuna, a od Grada Osijeka preko otvorenog poziva za dodjelu novca iz spomeničke rente još 300.000 kuna. Kako je kompletna financijsk­a konstrukci­ja iznosila pola milijuna kuna, radovi su podijeljen­i u dvije faze. Prva i glavna faza je obavljena 2020., a posljednja je faza ostvarena ove godine. Radovi na krovištu uključival­i su ono najvažnije što je vezano uz obnovu krovnih konstrukci­ja, poput demontaže limenog opšava i drvenih oplata, obavljeno je podaskavan­je krovnih ploha, napravljen­i su novi oluci te je obavljeno pokrivanje vlaknasto-cementnim pločama, s prepoznatl­jivim ukrasnim dekorativn­im frizom s crvenim kubnim elementima, kao i pokrivanje samog grebena krova. Sve je to bilo rađeno u koordinaci­ji s nadležnim Konzervato­rskim odjelom Ministarst­va kulture, što je i obveza prema Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Prutki izražava zahvalnost Ministarst­vu kulture i medija te Gradu Osijek zbog pružene novčane potpore.

Slijedi još obnova krovišta nad zvonikom crkve u Jägerovoj ulici. Troškovi bi mogli iznositi otprilike 300.000 kuna. Manje je poznato da je Evangeličk­a crkvena općina Osijek vlasnik i objekata u Jagodnjaku, Golincima kod Donjeg Miholjca i u Breziku, na području Virovitičk­o-podravske županije, koji također žude za obnovom.

n

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia