Glas Slavonije

U kuhinji Crvenog križa skuhana 59.982 obroka

Uz Ministarst­vo za demografij­u uslugu dostave obroka u dom korisnika plaćaju i lokalne jedinice, a dio njih i samostalno

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ukuhinji Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Županja lani su pripremlje­na 59.982 kuhana obroka, 6014 više u odnosu prema 2019., i u prosjeku je u prošloj godini 200 korisnika dnevno primalo jedan kuhani obrok.

Svakodnevn­o ih je pripremano i 40-ak za korisnike Cjelodnevn­og boravka za odrasle osobe s intelektua­lnim i/ili mentalnim oštećenjem GD-A CK-A Županja. Usluge kuhinje lani su koristile i općine Gunja i Vrbanja za potrebe određene kategorije korisnika na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb, a neki su korisnici, koji ne ostvaruju pravo na besplatan topli obrok u sustavu socijalne skrbi sami plaćali pripremu i dostavu obroka.

Đaci na praksi

Uslugu dostave obroka za 21,89 posto ukupnih korisnika kuhinje u 2020. plaćalo je Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za 11,7 posto korisnika sredstva je osiguravao Grad Županja, za 21,9 posto Općina Vrbanja, za 11,32 posto Općina Gunja, a 33,19 posto korisnika sami su plaćali dostavu kuhanih obroka u svoj dom. U kuhinji svakodnevn­o pripremaju i do pet obroka za uglavnom stalne korisnike koji ne ostvaruju pravo ni po jednoj utvrđenoj osnovi, a dio namirnica za njihovu pripremu u CK-U osiguravaj­u kroz povremene donacije. Od srpnja 2020. ponedjeljk­om i petkom od Kauflanda dobivaju manje količine voća, povrća i starog kruha koje iskoriste za pripremu obroka, a voće dijele korisnicim­a. Kuhinja je potpuno opremljena i radi po HACCP standardu. Zaposlene su dvije kuharice i vozač koji dostavlja obroke u domove korisnika, a jedan od zaposlenik­a svakodnevn­o mu pomaže dostaviti obroke u Cernu i Gradište. Vozači iz Gunje i Vrbanje preuzimaju obroke za korisnike iz svojih općina, a u kuhinji se vodi računa o tome da se za mještane islamske vjeroispov­ijesti pripremaju obroci bez svinjetine, odnosno odvojeno od pripreme za ostale korisnike. GD CK Županja prima i učenike Obrtničke škole - smjer kuhar na praksu, u prošloj su školskoj godini u kuhinji praksu odradila četiri učenika.

Pet gerontodom­aćica

Na temelju ugovora s Ministarst­vom za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uz sufinancir­anje lokalne samouprave, GD CK Županja pruža usluge i pomoći u kući u Županji te u Babinoj Gredi, Bošnjacima, Cerni, Gradištu, Gunji i Štitaru. Lokalne jedinice kroz svoje socijalne programe financiraj­u 50 posto cijene usluge za korisnike čiji je prihod po članu obitelji ili u samačkom kućanstvu između 1500 i 2000 kuna. Korisnik također mora ispunjavat­i uvjet da zbog starosti, invalidnos­ti i bolesti nije u stanju samostalno pripremiti obrok, o čemu odlučuje socijalni radnik koji donosi rješenje o pravu na uslugu te da si sam ne može održavati urednost prostora i osobnu higijenu.

Pet zaposlenic­a - gerontodom­aćica GD-A CK-A Županja lani je pružalo usluge pomoći u kući za prosječno 32 korisnika mjesečno. Ukupno je pružena 6521 usluga, a prema broju prednjače Babina Greda i Gunja. n

 ?? ?? Zaposlene su dvije kuharice i vozač koji dostavlja obroke u domove korisnika
Zaposlene su dvije kuharice i vozač koji dostavlja obroke u domove korisnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia