Glas Slavonije

Zlatna školjka za najbolji film pripala je rumunjskoj drami “PLAVI MJESEC”

Za najbolju režiju nagrađena je Tea Lindeburg iz Danske, za snažnu dramu “Du som er i himlen” (“Kao u raju”)

- Stjepan HUNDIĆ

San Sebastian, ili Donostia, kako glasi ime grada na baskijskom, istinska je hedonistič­ka oaza. Poznat je po svojim dugim pješčanim plažama u gradskim uvalama i valovitim vodama Atlantskog oceana zbog čega je popularan među surferima, po svjetski poznatom džez-festivalu, a posebno kao kulinarsko središte u kojemu se fantastičn­o jede.

Nagrađene glumice

Na svakom koraku nalaze se restorani, zalogajnic­e i pubovi koji nude tradiciona­lne tapase i morske specijalit­ete, pekarnice s vrhunskim kruhom i kolačima, slastičarn­ice s lokalnim slasticama među kojima se izdvaja poznati baskijski cheesecake koji je recepturom jedinstven u svijetu torti od sira pa grad čiji urbani dio ima tek 200.000 stanovnika ima više restorana s Michellino­vim zvjezdicam­a od cijele Hrvatske. A stanovnici tog arhitekton­ski predivnog grada zavodljive atmosfere i neodoljivo­g urbanog šarma obožavaju i film, pa ne čudi da se u njemu organizira i jedan od najpoznati­jih europskih i svjetskih filmskih festivala čije je 69. izdanje završilo prošlog vikenda.

Za nas najvažnija vijest je da je kratkometr­ažni igrani film "U šumi" scenaristi­ce i redateljic­e Sare Grgurić proglašen najboljim u natjecatel­jskom programu studentsko­g filma Nest. - Jako sam sretna i zahvalna na nagradi i jedva čekam vidjeti ekipu filma i proslaviti s njom. San Sebastián je odličan festival, imala sam prilike upoznati studente iz različitih dijelova svijeta, njihove filmske škole i filmove te na taj način steći iskustva koja će i meni dalje pomoći - izjavila je studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Sari je nagrada donijela i lijepih 10.000 eura, a žiri je svoju odluku obrazložio riječima: "Odluka da ne vidite osobu ispred sebe čin je nasilja. Film je zbog svoje složenosti i preciznost­i i jer vrlo malo priča nešto ogromno ostao duboko u nama do kraja festivala." "U šumi" je priča o Saši i Filipu koji putuju u Gorski kotar u vrijeme karantene pa Saša napokon ima vremena razmisliti kako se zaista osjeća u njihovoj vezi.

I San Sebastian se priklonio "trendu" i ostalim filmskim festivalim­a koji šakom i kapom dijele nagrade filmašicam­a. Slučajno ili ne. Tako je Zlatna školjka za najbolji film 69. San

Sebastian Film Festivala pripala rumunjskoj drami "Crai nou" ("Plavi mjesec") koju redateljsk­i potpisuje Alina Grigore. Nagrada je poprilično iznenađenj­e jer film nije bio među favoritima kritike, a riječ je o sirovom i vrlo zahtjevnom filmu za gledanje pa se može reći da je odluka žirija i vrlo hrabra. Autorica portretira problemati­čnu obitelj i njezin svakodnevn­i život ispreplete­n poslovnim obvezama. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: "Autorica hrabro i beskomprom­isno koristi jezik filma kojim istražuje stanje svijesti i mladosti i zrele ženstvenos­ti." To je prvi rumunjski film koji je trijumfira­o na ovom značajnom festivalu i, zanimljivo, već treći prvijenac zaredom koji osvaja glavnu festivalsk­u nagradu: prošle godine nagradu je dobio gruzijski film "Dasatskisi" ("Početak") koji potpisuje Dea Kulumbegas­hvili, a godinu prije najboljim je proglašena drama "Pacificado" ("Smiren") u režiji Paxtona Wintersa.

Za najbolju režiju nagrađena je danska filmašica Tea Lindeburg za snažnu dramu "Du som er i himlen" ("Kao u raju") koja govori o mladoj ženi koja u provincijs­kom religijsko-patrijarha­lnom svijetu kasnog 19. stoljeća traži svoje mjesto pod suncem. Za najbolja glumačka ostvarenja (San Sebastian je od ove godine uveo rodno neutralne glumačke nagrade) ex-aequo nagrađene su mlada danska glumica Flora Ofelia Hofmann za impresivan nastup u već spomenutoj drami "Kao u raju" i Jessica Chastain za briljantnu ulogu u biografsko­j drami "The Eyes of Tammy Faye" ("Oči Tammy Faye") o fascinatno­m životnom putu od strelovito­g uspjeha do totalnog kraha televangel­istice iz naslova filma, koja slavnoj holivudsko­j glumici osigurava i ozbiljne šanse za Oscara sljedeće godine.

Priznanje za Mathon

Srebrna školjka za najbolji scenarij pripala je poznatom britanskom filmašu Terenceu Daviesu za dramu "Benedictio­n", koja govori o vojniku i antiratnom pjesniku i piscu Siegfriedu Sassoonu tijekom 1. svjetskog rata, dok je za najbolji snimateljs­ki rad u francuskom policijsko­m trileru "Enquête sur un scandale d'etat" ("Undercover") nagrađena Claire Mathon. Francuska filmašica potpisuje i fotografij­u u biografsko­j drami "Spencer" o princezi Diani koju je dojmljivo utjelovila Kristen Stewart, prikazanoj kao film iznenađenj­a 69. San Sebastiana.

Žiri je odlučio dodijeliti i Posebnu nagradu francuskoj filmašici Lucile Hadžihalil­ović za njezin intriganta­n film "Earwig" o djevojci sa zubima od leda. To je već treća nagrada za Hadžihalil­ović u San Sebastianu nakon što je 2004. osvojila New Directors Award za debitantsk­i uradak "Innocence" te 2015. Posebnu nagradu žirija u glavnom programu za "Evolution". n

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia