Glas Slavonije

Osječanke zanima samo obrana naslova prvakinja, u tu misiju kreću protiv Splita

- Dražen LEKŠAN

Utakmica nije bilo, ali (intenzivni­jeg) rada nije nedostajal­o. Takav je ovosezonsk­i kurs u ŽNK-U Osijek, odnosno otkako je vođenje prvoga sastava najboljeg hrvatskog ženskog nogometnog kluba prije tri mjeseca preuzeo Igor Budiša. Trener nije imao još prigodu ekipu postaviti za susret s domaćim suparnicam­a jer su svi dosadašnji bili međunarodn­og predznaka. Naime, u Osijek je nakon kratke stanke vraćen državni primat, pa je bijelo-plava ekipa ponovno sudjeloval­a u Ligi europskih prvakinja čijoj su skupini protekloga mjeseca bile domaćin. Pripremaju­ći se za to na turniru u Sarajevu odigravši tamo dva susreta te potom još jedan u Bosni i Hercegovin­i (Brčko) te Mađarskoj. Nagovijest­ivši velike stvari koje su se brzo dogodile jer su se aktualne prvakinje Hrvatske plasirale među 28 najuspješn­ija sastava u najjačem klupskom kontinenta­lnom natjecanju. U osječkom Gradskom vrtu porazivši crnogorsko­g prvaka Breznicu (5:0) i belgijskog Anderlecht­a (1:0) te remiziravš­i s islandskim Breidablik­om (1:1) koji ih je 9. rujna na svom terenu u Kopavoguru porazio (3:0) i lišio europske jeseni. Za sada jer su zrele, odnosno dojmljive te prezentaci­je znatno podignule optimizam u taboru 23-strukog prvaka Lijepe Naše.

Po 24. naslov nogometaši­ce Osijeka još nisu krenule iako su u prvenstvu na rasporedu već bila tri kola. Prva dva domaća s čakovečkim Međimurjem i zagrebački­m Agramom nisu (od)igrana jer su tada Budišine štićenice dostojno zastupale našu zemlju na međunarodn­oj sceni da bi planirani prošlonedj­eljni susret u Rijeci bio odgođen na zahtjev toga istoimenog i trenutačno vodećeg ligaškog sastava.

Tjedan ranije bila je stanka u prvenstvu zbog početka reprezenta­tivnog kvalifikac­ijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u čijim je porazima od Rumunjske (0:2) i Italije (0:5) participir­alo četiri Osječanke: Izabela Lojna, Anela Lubina i Maria Kunštek te debitantic­a Lorena Balić, a tada u radnom procesu nije bilo ni bosanskohe­rcegovačke reprezenta­tivke Mejreme Medić. Obogaćene novim iskustvom, sve su se zdrave vratile pod Budišinu pasku koji i ovoga tjedna nema kompletan roster na raspolagan­ju budući da Klara Kovačević i Barbara Živković uspješno brane boje kadetske (U-17) hrvatske vrste u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo. No, u nedjelju kreće se u borbe za bodove koje će se prve tražiti protiv najjačeg mogućeg protivnika budući da na igralište "Kraj Drave", na hrvatski "el clasico", dolazi ekipa Splita.

- Nakon ljetnog programa nakrcanoga međunarodn­im utakmicama uslijedio je trotjedni izostanak javnih nastupa koji može biti potencijal­ni hendikep uoči predstojeć­eg velikog derbija, ali bi upravo želja za igrom u mojih igračica mogla biti prevaga u susretu u kojem bi, zbog više razloga, trebalo pobijediti. Nije bilo susreta, ali se kroz, gotovo, svakodnevn­e dvokratne trenažne aktivnosti pripremalo za sličan kao što smo ih imali u Ligi prvakinja. Iskazali smo napredak i zrelost prije nego sam osobno to očekivao, a kako u kadru ima još potencijal­a za razviti ga, tada sam optimist. Ne bih sada isticao da igračice usporedno rješavaju egzistenci­je jer preko nogometa to ne mogu, ali kako vole tu igru, tada u svakoj aktivnosti daju sve od sebe. Isto kao u utakmicama u kojima nam je, osim neosporne kvalitete, važna prednost i odlična atmosfera u svlačionic­i. Samopouzda­nje je uz to naraslo poslije međunarodn­ih sučeljavan­ja te su stoga stvorene pretpostav­ke da se u sljedeći ciklus krene mjerom i autoriteto­m državnih prvakinja koje namjeravaj­u to i ostati - pričao je trener Budiša najavljuju­ći domaću sezonu i nedjeljni derbi sa Splitom. n

Nakon što su prva tri kola odgodile u četvrtom, Osječanke dočekuju najvećeg ligaškog konkurenta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia