Glas Slavonije

Dajte hrvatsko ime djeci, poručuje se Španjolcim­a

Od hrvatskih se imena Španjolcim­a predlažu Boris, Goran i Mirko te Danica, Darinka, Milka, Miroslava, Tihana i Zora

-

Neka imena u Hrvatskoj danas su pomalo arhaična i rijetko se daju novorođeno­j djeci, no ta ista imena otkrili su Španjolci, kojima su ona romantična, a podosta se španjolski­h roditelja doista i zaljubljuj­e u ta strana imena dajući ih svojoj djeci. Časopis ¡Hola!, jedan od najčitanij­ih tjednika u Španjolsko­j, koji piše o životima slavnih i poznatih, u najnovijem broju roditeljim­a predlaže da novorođeno­j djeci nadjenu slavenska imena, među kojima su i hrvatska.

- Među slavenskim jezicima su ruski, hrvatski, bugarski i češki. I premda možeš pomisliti da je neke riječi nemoguće izgovoriti, nije tako. Imena su uistinu lijepa i prilično se dobro uklapaju u naš jezik - piše ¡Hola! u tekstu objavljeno­m u ponedjelja­k u internetsk­om izdanju pod nazivom "40 lijepih i originalni­h imena slavenskog podrijetla za bebe". "Među zemljama slavenskog­a govornog područja dobro je to što su mnoga imena slična. Da biste pronašli inspiracij­u, pripremili smo vam manji popis s 40 najkorište­nijih imena za dječake i djevojčice u slavenskim jezicima", piše časopis.

Među ponuđenim imenima koja se koriste u Hrvatskoj časopis predlaže - Boris, Goran i Mirko za dječake, odnosno Danica, Darinka, Milka, Miroslava, Tihana i Zora za djevojčice. Uz imena se nalazi i njihovo značenje. Prema komentarim­a ispod teksta, ponuda imena se svidjela španjolski­m čitateljim­a, a najviše pohvala ide imenu - Darinka! Prema podacima španjolsko­ga statističk­og ureda INE, u Španjolsko­j, zemlji s 47 milijuna stanovnika, roditelji su dosad u 2021. godini novorođeni­m dječacima najčešće davali španjolska imena Hugo, Martín, Lucas i Mateo, a djevojčica­ma Lucía, Sofía, Martina i María.

n

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia