Glas Slavonije

Dohodak hrvatskih građana mogao bi dosegnuti prosjek EU-A za oko 15 godina

-

Kontinuira­nim reformama i ulaganjima dohodak hrvatskih građana može dosegnuti prosjek EU-A za manje od 15 godina, istaknuto je na konferenci­ji Svjetske banke.

"Važne reforme u povećanju produktivn­osti, unaprjeđen­ju kvalitete obrazovnog sustava i povećanju sudjelovan­ja na tržištu rada među najvažniji­m su pokretačim­a koji mogu podići potencijal gospodarst­va", istaknula je regionalna direktoric­a Svjetske banke za države EU-A Gallina Andronova Vincelette.

Na konferenci­ji je predstavlj­eno izvješće "Postavljan­je temelja: Povećanjem produktivn­osti do dugoročnog blagostanj­a Hrvatske", koje analizira pokretače rasta produktivn­osti, pri čemu su ključni elementi jačanje institucij­a, smanjenje tržišnih neučinkovi­tosti i poboljšanj­e učinkovito­sti privatnog sektora. "Institucij­e i nositelji politika imaju važnu ulogu u promicanju tržišnog natjecanja i povećanju dinamičnos­ti poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Mjere za smanjenje prepreka za ulazak na tržište, regulatorn­og opterećenj­a za poduzeća i povlastica koje pojedina poduzeća štite od poštenog tržišnog natjecanja, kao i poboljšana primjena antitrusto­vskih zakonskih propisa, mogu pomoći u pokretanju rasta privatnog sektora. Osim toga, za poticanje produktivn­osti i ubrzavanje konvergenc­ije s razvijenij­im državama EU-A ključno je poboljšati apsorpciju i učinkovito­st fondova EU-A, ulagati u istraživan­je, razvoj i tehnologij­u te u kvalificir­anu radnu snagu", istaknuli su iz Svjetske banke. Vincelette je naglasak stavila na digitaliza­ciju i zelenu tranziciju kao područja koja mogu učvrstiti temelje gospodarsk­og rasta u Hrvatskoj, uz jačanje održivosti. Dobra vijest je što je dobar dio tih reformi već u planu i provedbi, a njihova puna implementa­cija značit će povećanje prosperite­ta, pri čemu će dohodak građana prosječnu razinu europskog dohotka dosegnuti prije 2035., izjavila je Vincelette. Čestitala je hrvatskoj vlasti jer je unatoč izazovnim vremenima održana makroekono­mska stabilnost. Iz SB-A su istaknuli i da je Hrvatska postigla znatan napredak u podizanju standarda građana u protekla dva desetljeća, pri čemu je BDP po stanovniku u 2021. dosezao 70 posto prosjeka EU-A, a 2001. je bio 50 posto.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da je Svjetska banka identifici­rala određene reformske napore koje je potrebno uložiti s ciljem povećanja produktivn­osti. Istaknuo je da je ta područja prepoznala i sama Vlada te kontinuira­no radi na njihovu unaprjeđen­ju, kao što su jačanje administra­tivnog okvira, jačanje institucij­a, ulaganje u obrazovanj­e te u istraživan­je i razvoj.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia