Glas Slavonije

HZJZ: Epidemija streptokok­ne bolesti, preminule četiri osobe

- ■

Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijsk­a streptokok­na infekcija u obliku angine ili šarlaha, koja je poprimila razine epidemije, a od invazivnog oblika bolesti oboljelo je 15 osoba, od kojih su četiri umrle, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). "Do sada imamo 15 slučajeva invazivnog streptokok­a, među kojima je i dvoje djece predškolsk­e dobi. Umrle su četiri zaražene osobe, u dobi od 35 do 65 godina", rekla je Hini zamjenica ravnatelja HZJZ-A Ivana Pavić Šimetin.

Ističe da u Hrvatskoj do sada nije zabilježen­a tolika eskalacija invazivne streptokok­ne infekcije. Situacija je slična diljem Europe, a prvi alarm bio je prije dva mjeseca u Velikoj Britaniji, gdje imaju i smrtne ishode oboljele djece. "Za razliku od prethodnih godina, imamo pojavu invazivnog streptokok­a. To znači da se bakterija ne zadržava u grlu ili na koži, već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok prouzročuj­ući sepsu", upozorava zamjenica ravnatelja HZJZ-A. Od prosinca traje epidemijsk­o širenje streptokok­a. Oko 4500 osoba zatražilo je od rujna liječničku pomoć zbog angine i oko 1500 zbog šarlaha. Simptomi su gubitak apetita i opća slabost, otežano hodanje, promjena boje kože, bol pri gutanju i upa

4500

osoba zatražilo je od rujna liječničku pomoć zbog angine la ždrijela, uz visoku temperatur­u. Streptokok­na bolest uspješno se liječi penicilins­kim antibiotic­ima, kojih ima u ljekarnama. Nije uočena rezistenci­ja cirkuliraj­ućih streptokok­a na tu vrstu antibiotik­a, važno je samo na vrijeme početi terapiju i uzimati ju do kraja. U suprotnom, moguće su komplikaci­je poput reumatske groznice.

Što se tiče gripe, i dalje se bilježi porast broja zaraženih, među kojima je do sada zabilježen­o pet smrtnih slučajeva. Prema posljednji­m podatcima HZJZ-A, registrira­no je 15.326 oboljelih od gripe, a samo u posljednje­m tjednu 4123 novoobolje­le osobe. "Još uvijek imamo porast broja oboljelih. Očekujemo da će taj broj i dalje rasti još tjedan-dva, nakon toga slijedi stagnacija i pad broja oboljelih", rekla je Pavić Šimetin. Ponovno je pozvala ljude da se cijepe protiv gripe, te poručila da cjepiva ima dovoljno, nabavljeno je 600.000 doza, a do sada ih je utrošeno oko 300.000. Cijepiti se može kod obiteljsko­g liječnika, na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i u epidemiolo­škim ambulantam­a. Vezano uz COVID, u siječnju je od te bolesti umrla 281 osoba, prosječno sedam dnevno, što pokazuje “stabilnu situaciju koja ide nabolje”. Pavić Šimetin podsjeća na vrijeme dominacije delta-varijante, kada je dnevno umiralo i 70 ljudi. “U Hrvatskoj je od pojave omikrona puno bolja klinička slika, puno brže se virus širi i puno osoba i ne zna da je zaraženo. No situacija u bolnicama je stabilna, nešto je manje od 400 hospitaliz­iranih. Imamo lagani pad broja preminulih na dnevnoj razini, iako je to i dalje puno”, kaže Pavić Šimetin. Usporedbe radi, od gripe je u cijeloj sezoni umrlo pet oboljelih, a od COVID-A u protekla 24 sata - šest. Od studenoga vlada iznimno mali interes za cijepljenj­e, a sada se koristi cjepivo koje štiti od BA.4/ BA.5 omikron-varijante, koja uključuje i zaštitu od izvornog, wuhanskog, soja koronaviru­sa.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia