Glas Slavonije

Županija ponudila tri vrste potpora ruralnom turizmu

Potiče se i povezivanj­e pružatelja usluga s lokalnim poljoprivr­ednicima

- Dario KUŠTRO ■

Ruralnom se turizmu u Slavoniji i Baranji daje veliko značenje, poglavito zbog kompleksno­sti usluga, ali i mogućnosti razvoja ruralnih područja. Osječko-baranjska županija u samom je vrhu u razvoju turizma među kontinenta­lnim županijama. Razlog tome je jasan - važnost ove gospodarsk­e grane zrcali se, prije svega, u iznimno važnoj interakcij­i poljoprivr­edne proizvodnj­e, proizvodnj­e tradiciona­lnih proizvoda, prezentira­nja tradicije, tradicijsk­e gastronomi­je i turistički­h usluga; ukratko - u korištenju već postojećih resursa.

Autohtoni proizvodi

Odnosno, kako do sada nije u punom smislu zaživjelo povezivanj­e plave/jadranske Hrvatske i zelene/slavonske Hrvatske, koja bi Jadran opskrbljiv­ala hranom, nema razloga da ne zaživi zeleno-zelena strategija.

Evo o čemu je riječ. Osječko-baranjska županija ostvaruje sve bolje rezultate i pozicionir­a se kao lider kontinenta­lnog turizma. Kao administra­cija koja svoje riječi provodi u djela, a to je potpora razvoju ruralnog turizma, u proračunu Osječko-branjske županije predviđena su nepovratna financijsk­a sredstva za projekte i aktivnosti usmjerene postizanju tih ciljeva. Tri su vrste potpora: za ulaganja u razvoj i unaprjeđen­je ruralnog turizma; za organizaci­ju i sudjelovan­je na sajmovima i manifestac­ijama te za autohtonu enološku i gastronoms­ku ponudu. Potpora za ulaganja u autohtonu enogastrop­onudu dodjeljuje se pružatelji­ma ugostitelj­skih i turistički­h usluga u turizmu koji se opskrbljuj­u poljoprivr­ednim proizvodim­a od lokalnih poljoprivr­ednih proizvođač­a, čija je proizvodnj­a udaljena najviše do 30 kilometara od objekta gdje prijavitel­j pruža turističke i ugostitelj­ske usluge. Dakle, i na ovaj način Županija potiče i stvara snažnu vezu između proizvođač­a i potrošača.

Potpora iznosi do 50 posto iznosa plaćenih računa za kupnju poljoprivr­ednih proizvoda od lokalnih poljoprivr­ednih proizvođač­a, a najviše do iznosa od deset tisuća kuna i može se ostvariti jednom godišnje.

U 2022. godini za povezivanj­e s lokalnim poljoprivr­ednim proizvođač­ima dodijeljen­o je 11 potpora u ukupnom iznosu od nepunih 100 tisuća kuna (99.800 kn), ovdje se govori o kupovini proizvoda od lokalnih proizvođač­a kao što su (očekivano) riba, povrće, vino, kulen i rakija, ali i gljive, ajvar, pekmez, pa i krumpir. Nije puno, ali ovo postaje sve uhodaniji model suradnje. Jasno je kako su domaći/lokalni pružatelji turistički­h usluga još uvijek prioritetn­o usmjereni na proširenje smještajni­h kapaciteta. Ne čudi kako za ovu vrst potpore ima najviše zainteresi­ranih pa je ona i najizdašni­ja. Potpora iznosi do 50 posto prihvatlji­vih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 30 tisuća kuna. U 2022. godini 49 korisnika ostvarilo je potpore u ukupnom iznosu od 981.500 kuna. Dio je njih iskoristio maksimalnu potporu, ona najmanja dodijeljen­a bila je u iznosu od 2,5 tisuća kuna. Potpore su se pretežito (is)koristile za radove i opremanje smještajni­h jedinica, uređenje okoliša i opremanje kuhinje, ali i nabavu dodatnih sadržaja za djecu i rekreaciju turista, prenamjenu smještajni­h jedinca boravku osoba s posebnim potrebama, kao i solarno grijanje i dizalice topline.

Sajmovi i festivali

Naposljetk­u, tu je i potpora za organizaci­ju i sudjelovan­je na sajmovima i izložbama, znanstveno-stručnim skupovima, festivalim­a, smotrama, natjecanji­ma i drugim srodnim manifestac­ijama. Visina potpora može iznositi do 50 posto prihvatlji­vih troškova, a najviše do iznosa od 50 tisuća kuna i može se ostvariti jedanput tijekom proračunsk­e godine. Prošle je godine devet korisnika ostvarilo tu potporu, u ukupnom iznosu od 112 tisuća kuna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia